Коронавирусът погуби руския бас Евгений Нестеренко

На 83-годишна възраст

На 83-годишна възраст световноизвестният и уважаван руски бас Евгений Нестеренко почина на 20 март, като изгуби битката с COVID-19.

Новината, разпространена от агенция ТАСС, бе потвърдена от семейството на артиста в руското посолство във Виена, където е пребивавал Нестеренко. „С тъга ви съобщаваме, че любимият ни баща и дядо, професор Евгений Евгениевич Нестеренко, почина внезапно на 83-годишна възраст, след като беше хоспитализиран поради тежко заболяване (COVID-19).“

Роденият в Москва през 1938г. оперен изпълнител  завършва Консерваторията „Римски-Корсаков“ и се присъединява към трупата на Болшой театър, като работи в нея от 1971 до 2000 г. Нестеренко изиграва повече от 50 различни роли в над 200 представления на големи сцени по света.  Дебютът му е през 1963 г. на сцената на Мали театър в Ленинград /дн. Санкт Петербург/. Седем години по-късно е победата му на IV Международен конкурс „Чайковски“ в Москва, която поставя основите на неговата сериозна кариера.

Евгений Нестеренко пее и на сцените на големите оперни театри като „Ковънт Гардън“ в Лондон, Метрополитън опера в Ню Йорк, Парижката опера и Миланския оперен театър „Ла Скала“. Той се откроява с изпълнението на руски репертоар (Глинка, Мусоргски, Чайковски, Бородин, Прокофиев, Шостакович), като коронната му роля е тази на Борис Годунов. Прочутият бас се превъплъщава в образите на Дон Базилио („Севилският бръснар“ от Росини), Филип II („Дон Карлос“ от Верди) и Мефистофел („Фауст“ от Гуно).

Обширната му дискография (повече от 70 записа) включва оперите „Руслан и Людмила“ от Глинка, „Борис Годунов“ от Мусоргски, „Евгений Онегин“ от Чайковски, „Набуко“ и „Трубадур“ от Верди, „Дон Паскуале“ от Доницети, „Фауст“ от Гуно  и др. Нестеренко се отличава и с камерния си репертоар. Той записва вокалните цикли на Модест Мусоргски  („Без слънце“, „Песни и танци на смъртта“) в клавирен съпровод на Владимир Крайнев. Публиката ще го помни и със записа на Симфония № 14 от Дмитрий Шостакович под диригентската палка на Кирил Кондрашин.

Сред отличията, които печели, е 3-та награда на Конкурса за млади оперни певци, проведен в София, който носи името на великия български бас Борис Христов.

В качеството си на авторитетен педагог, Евгений Нестеренко е автор на две книги „Моят начин на работа с певци“ и „Размисли за моята професия“.

Поклон пред паметта му!