Животът на Марис Янсонс, разказан от неговите оркестранти в нов документален филм

Премиерата се очаква

„Марис Янсонс – приказка за четири оркестъра“. Това е заглавието на бъдещ документален филм, посветен на големия латвийски маестро Марис Янсонс /1943-2019/. Творбата ще разкаже историята на прочутия диригент, но през очите на четири от водещите оркестри, които той е дирижирал, съобщи латвийският Музикален фестивал Рига – Юрмала. По поръчка на фестивала върху филма ще работи изтъкнатият телевизионен продуцент и режисьор Питър Маниура, който има зад гърба си над 25 години опит в ВВС като специалист в музикалните проекти на медията, автор и на десетки документални поредици, посветени на музиката в различните й направления. „Марис Янсонс беше велик диригент и този нов филм ще разкрие някои скорошни прозрения за неговия начин на музициране и за самия него като човек“, казва режисьорът. „Ще се задълбочим върху отношенията му с четирите страхотни оркестъра, които бяха най-важните в неговия живот, в четири различни града: Осло, Питсбърг, Амстердам и Мюнхен“, добавя той.

Четирите избрани симфонични състава, с които през годините Марис Янсонс е работил като музикален директор или главен диригент, са: Филхармоничният оркестър на Осло, Симфоничният оркестър на Питсбърг, Кралският Концертгебау оркестър в Амстердам и Симфоничният оркестър на Баварското радио в Мюнхен. Чрез новия филм за първи път историята на маестрото ще бъде чута в разказа на музиканти от тези „негови“ ансамбли. „Отдавайки почит към наследството на диригента, който беляза всеки един от тези оркестри, сега и те ще дадат своя принос чрез специално заснети свои изпълнения“, пише Gramophone. Режисьорът Питър Маниура, който преди това е участвал в продуцирането на концерта „Роден в Рига“ в Латвия, е решил към архивните материали със записи от концерти и интервюта на самия Янсонс, да добави и съвременни интервюта с музикантите от четирите оркестъра. Така той ще се опита да потърси отговор на въпроса – защо Янсонс е бил толкова дълбоко ценен от тях и като диригент, и като човек. „Пред маестро Янсонс благоговееха не само като един от най-великите диригенти, но и като магическо човешко същество, което преобрази оркестрите, с които работи и докосна живота на безброй меломани по целия свят…“, признава Зане Чулкстена, която е изпълнителен директор на Музикалния фестивал „Rīga Jūrmala”. Самата идея да бъде направен подобен филм идва именно от латвийския фестивал, който отправи и предложение към британския документалист: „Радостни сме, че Питър Маниура ще го режисира и едновременно сме благодарни на четирите оркестъра, които с такова желание изразиха подкрепата си да участват в този проект!“, допълва Зане Чулкстена.

Премиерата на „Марис Янсонс – приказка за четири оркестъра“ се очаква в началото на идната 2022г., а националните телевизии на Латвия и Норвегия вече подкрепиха създаването на филма, осигурявайки пълен достъп до архивите си.