Звукозаписен проект с музиката на Рахманинов за 25 годишнината на клавирно дуо Аглика Генова – Любен Димитров

Едно от най-известните клавирни дуа в света

Едно от най-известните клавирни дуа в света Аглика Генова – Любен Димитров чества 25 години съвместна дейност. Начало на честванията поставя шестнадесетият звукозаписен проект на състава. Двойният компактдиск със събраните съчинения на Сергей Рахманинов за две пиана излезе през 2020 г. с лейбъла на CPO. Двамата музиканти, които имат огромен репертоар зад гърба си, са изключително изненадани колко много произведения руският майстор е написал за две пиана и за пиано на четири ръце и решават да осъществяват световна премиера на събраните му съчинения. Официалното представяне на диска се състои във Вила „Сенар“ – домът на Рахманинов в Швейцария като дуото има честта да свири на личния инструмент на композитора.

Дуото разказа в „Съботното сутрешно кафе с Радостина Узунова“ какво съдържа проекта и се върна назад във времето с емоционален разказ за началото на съвместната работа на двете ярки личности:

„Първата година от нашето съществуване като дуо се окачествява като ракетен старт. Няма друго подобно дуо, което само в рамките на 1 година да спечели толкова много престижни международни конкурси, включително и най-големият в Европа – ARD в Мюнхен. Началото на дуото?  Проф. Владимир Крайнев, нашият ментор в продължение на 20 години, ни покани лично в Хановер на специализация  като солисти. Съвсем случайно, репетирайки за поредния международен конкурс като конкуренти, нямаше свободна стая и единствената възможност, за да се загреем беше да изсвирим като на шега един етюд на Шопен на два рояла в Хановерската академия. В този момент стана това магическо съвпадение на нещата. В стаята влезе проф. Бернд Гьоцке, чувайки ни се подсмихна и ни каза „Аглика и Любен, аз знам, че сигурно пет години сте двойка в живота и сигурно много сте вдъхновени от музиката на Шопен, но това не е дуо произведение. Между другото, след един месец в Хановерската академия правим много реномиран конкурс за камерна музика и смятам, че дуо репертоарът е много обширен. Защо не му обърнете внимание?“. Проф. Крайнев ни подкрепи и ……ние спечелихме първа награда на този конкурс. Броени месеци след това беше конкурса „Белини“ в Италия, последван от Токио и ARD в Мюнхен. Нещата с такава светкавична скорост се развиха, че да решим, че има бъдеще в нашето дуо. Клавирното дуо е изпълнение на двама ярки солисти…нямахме секунда време да помислим дали сме двойка, дали се обичаме, буквално ни завлече тази вълна, тази светкавица, тази светлина гледайки напред към тези няколко конкурса като цел и такъв огромен репертоар се оказа, че има клавирното дуо, че то буквално ни заля като вулкан. Ние не можехме и за миг да помислим за солова кариера. И в момента е така. Ние влагаме всичко солистично в нашето дуо.“

Как протича юбилейната година на дуото и върху какво работят в момента Аглика Генова и Любен Димитров можете да чуете от интервюто на Радостина Узунова, разположено в звуковия файл под снимките вляво.