Номинации за филмова музика на Американската филмова академия

Номинации за филмова музика на Американската филмова академия

Тази година номинациите за филмова музика на Американската филмова академия за 83-те награди „Оскар”, отличават композитори от „тежката категория”

Тази година номинациите за филмова музика на Американската филмова академия за 83-те награди „Оскар”, отличават композитори от „тежката категория”:   Александър Деспла – за филма „ Речта на краля”, Джон Пауъл – за „How to train your dragon”, Ханс Цимер – за „Inception” ,  А.Р.Рахмън – за „ 127 часа” и тандема Т.Резнър/А.Рос – за „Социална мрежа”. Кой от всички тях ще бъде отличен, като най-добър филмов композитор ще стане ясно на 27 февруари, когато ще се състои церемонията по връчването на наградите „Оскар” 2011.

Ханс Цимер е най-известното име сред тях с дълга поредица от партитури, /”Гладиатор”, „Цар Лъв”, "Тънка червена линия", "Реймън" и мн. др./,а  Александър Деспла – с  творбата си за „Фантастичният мистър Фокс”. Преди две години „Беднякът милионер” отвори вратите и за композитора  А.Р.Рахмън, но  изненадата тази година е свързана преди всичко с авторите на  „Социална мрежа”. Трент Резнър е широко известен като рок музикант и е нов за Холивуд, докато  А.Рос  остави вече следа в киното с музиката си към филма „Книгата на Илай”.  Ще бъде интересно да разберем кой от всички тях ще избере Американската филмова академия!