Маестро Йоханес Вилднер пред Класик ФМ: „След пандемията можем да открием нещо по-добро от капитализма“

Довечера дирижира Софийската филхармония в зала „България“

„Успяхме да прозрем колко несигурно е всичко…Може би след тази здравна и икономическа криза ще имаме възможност да открием нещо по-добро от капитализма“. До такъв извод за пандемията от Covid-19 достигна австрийският маестро Йоханес Вилднер. „Не съм комунист или революционер. Сегашното време ни дава възможност не да се връщаме назад, а да вземем от миналото това, което може да изгради една по-добра система в бъдеще“, заяви той в ефира на Класик ФМ радио. Вилднер смята, че „не трябва да се сърдим на политиците, тъй като те нямаха знанията да реагират по начина, по който на нас ни се иска и тогава, и сега, защото никой не можеше да предвиди нищо. По тази причина си мисля, че всички ние трябва да бъдем по-толерантни и по-разбиращи“. По думите му, „големият проблем на политиците е, че се поддават на корупция. Тя е кражба от възможността на някой друг да постигне нещо. Затова всяка сутрин всеки политик би трябвало да се моли: „Господи, запази ме от изкушението и не ме поставяй на пътя на корупцията“. Знам че тази молба е невъзможна за изпълнение, но ми се иска да се случва така“.

Днес, 18 март 2021г., от 19.00ч. в зала „България“  авторитетният диригент ще се качи за трети път на диригентския пулт на Софийската филхармония. Той ще ръководи изпълнението на Концерта за пиано в ла минор, оп.7 от Роберт Шуман със солист Елена Башкирова и Втората симфония на Менделсон с участието на Националния филхармоничен хор със солисти - сопраните Емилия Кирова и Елена Механджийска и тенорът Михаил Михайлов. Билети за концерта са налични на касата на зала „България“ и в Ивентим.

„Повечето симфонии, които дирижирам, ги знам наизуст. Тук няма да го направя, тъй като трябва да се контролира и хоровия състав“, подчертава Йоханес Вилднер „Харесвам Менделсон не само като гений, а като човек с послание“, допълни той. „Дядото на Менделсон е един от най-ярките представители на философията на Просвещението. Баща му е влиятелен банкер. Основател на водещ химически концерн в Германия е син на композитора. Когато минете покрай някой от големите производствени фирми в Европа, се замислете какъв отпечатък е оставил семейство Менделсон, започвайки от дядото, та до наши дни, и как национал-социалистите и Хитлер са наранили Европа, прекъсвайки тази дълга линия на наследство, но не са  я унищожили“, разказва Вилднер. Името му често фигурира в афишите на Музикферайн, Симфоничния оркестър на Баварското радио, Кралския филхармоничен оркестър в Лондон, оркестъра на Арена ди Верона, Дрезденската филхармония, симфоничните оркестри в Берген, Хонконг, Шанхай, оперните оркестри в Прага и Загреб и много други. Вилднер учи дирижиране, цигулка и музикознание във Виена и Парма при Карл Остерайхер и Владимир Делман. Кариерата си започва като музикант в състава на Виенската филхармония. Първата му позиция като диригент е начело на Филхармонията на Кошице (Словакия), след това става главен диригент на оперите в Прага и Лайпциг. През 1997г. е избран за музикален директор на Нов филхармоничен оркестър на Вестфалия (Германия), като остава на този пост в продължение на 10 години. В периода 2010- 2014г. е главен гост-диригент на BBC Concert Orchestra в Лондон. От 2014г. работи като директор на Австрийския оперен фестивал OPER BURG GARS и е назначен като професор по дирижиране във Виенския университет за музикално и сценично изкуство. От сезон 2019/2020 е и главен диригент на Sønderjylland Symphony Orchestra в Зондерборг (Дания). Записал е над 100 дискове и DVD-та, сред които Брукнер (трета и девета симфония), интегрални версии на „Така правят всички“ на Моцарт и „Прилепът“ на Йохан Щраус, всички творби на Шуман за пиано и оркестър, както и албум с произведения на непознати композитори като Д'Ерлангер и Браунфелс с Оркестъра на Би Би Си.

Йоханес Вилднер е верен на максимата, че дирижирането е демагогия, съчетана с чувство за отговорност и мярка, за постигането на вдъхновяващата цел за всички. „По принцип демагогия е лоша дума, но ако я заменим с ръководство, водене, тогава става ясно, че идеята на това понятие не е лоша“. През последните 50-60 години идеята за демокрация, толерантност и невъзможност някой да ни каже какво да правим, доведе до ужасни последствия. Имаме възможност да покажем отговорността си не само към Шуман и Менделсон, а и към всички хора, които плащат данъци, за да ни помогнат и да можем да работим. Тази отговорност трябва да се демонстрира не само към оркестъра, а и към цялото общество и всеки негов член“, отбелязва 65-годишният диригент.

Цялото интервю на Георги Митов-Геми с Йоханес Вилднер в превод на Ангелина Александрова ще откриете в звуковия файл под снимките вляво.