Италианци издадоха дебютния диск на Зорница Иларионова и Мартина Табакова с музиката на Цезар Франк

Дуото спечели международни награди по време на пандемията

Преди броени дни на световния музикален пазар се появи дебютният албум на дуото Зорница Иларионова и Мартина Табакова. Даровитата цигуларка и талантливата пианистка избраха да впечатлят ценителите на класическия звук с изискана селекция от музиката на Цезар Франк. Дискът бе издаден от италианския лейбъл OnClassical в сътрудничество с Naxos America, като част от наградата ON CLASSICAL Prize, която през септември 2020г. българките получиха от Международния конкурс “Aevea Piano Prize” във Верона, Италия.

В албума са включени емблематичната Соната за цигулка и пиано в ла мажор, аранжимент за цигулка и пиано на Прелюд, фуга и вариация, “Меланхолия”, както и кратки непопулярни пиеси на Цезар Франк. „Сонатата е написана няколко години преди смъртта на композитора. В нея се вижда една много сериозна задълбоченост, зрялост и мъдрост”, поясни Зорница Иларионова в ефира на Класик ФМ радио. „Четвъртата част, но и цялата соната, е посветена и подарена на блестящия белгийски цигулар Еужен Изаи по повод неговата сватба. Много съм щастлива, че Цезар Франк е композиторът, на който се спряхме, тъй като френската музика ми е любима и я чувствам близка. Надявам се публиката и слушателите, които чуят албума, да им хареса и да споделят своите впечатления”, сподели цигуларката.„Всички знаят неговата Соната за цигулка и пиано, но след усилено търсене попаднах на една интерпретация на Огустен Дюме. Решихме да включим точно този аранжимент за цигулка и пиано на Прелюд, фуга и вариация”, допълни Мартина Табакова. Албумът можете да откриете ТУК

От началото на 2021г. дуото не спира да получава признание за своето майсторство, въпреки условията, които се налагат от пандемията от Covid-19.  Зорница Иларионова спечели първа награда в категория „Цигулка" и втора награда в категория „Камерна музика" заедно с пианистката Мартина Табакова от престижния Международен конкурс „Рудолф Баршай" в Санкт Петербург.  В музикалния форум участваха над 400 музиканти, оценени от жури, съставено от някои от най-видните руски музиканти и педагози. Конкурсът се проведе онлайн, а Зорница се представи с произведения от композиторите Й. С. Бах, Х. Виенявски, Ц. Франк, Е. Шосон и др. Освен това, бяха отличени с първа награда на престижния Международен конкурс "Леополд Белан" в Париж с безпрецедентно единодушие на журито и първа награда на Международния конкурс за млади изпълнители в Москва, в категория до 35 - годишна възрас,  както и Първа награда в категория “Камерна музика”. Престижният Международен конкурс "Леополд Белан" в Париж е с богати традиции и история, която продължава вече 94 години. От основаването си през 1926г., сред победителите през годините в различните категории са били знаменитости като композитора Оливие Месиен, носителя на “Оскар” и “Грами” композитор и пианист Мишел Льогран, цигуларя и диригент Огустен Дюме.

„Човечеството е поставено пред сериозно изпитание, което продължава вече повече от една година. Дори в тези моменти всеки трябва да се стреми към своето лично развитие. Щастлива съм, че международните конкурси не спряха да съществуват. Те ни дават стимул и мотивация да останем в добра инструментална форма, да имаме своите цели, към които да се стремим и за които да работим. Това е много важно за музикантите, тъй като нямаме възможност да бъдем на концертния подиум и да свирим пред публиката”, коментира Зорница Иларионова. “В момента заради обстановката участват много повече хора на тези конкурси. Конкуренцията е много по-сериозна. Прави впечатление и че записите се слушат от журито в пъти по-прецизно, отколкото едно явяване и свирене на живо”, каза още тя.

Двете инструменталистки развиват и други инициативи, но поотделно. Наскоро Зорница Иларионова участва в снимките на късометражна лента с актьорите Елена Петрова и Любомир Ковачев, която се очаква да бъде завършена в близко бъдеще. През април 2021г. ще бъде издаден и  албум с френски композитори, в който младата цигуларка си партнира с пианистката Мария-Елена Средева. През май предстои промоцията на дебютния албум на Мартина Табакова, озаглавен "Виртуозни клавирни шедьоври". В момента пианистката осъществява проекта "Триптих за пиано, арфа и глас"с три български произведения от три различни жанра - класическа, фолклорна и съвременна музика.

Чуйте цялото интервю на Георги Митов-Геми със Зорница Иларионова и Мартина Табакова в звуковия файл под снимките вляво.