Албум на Монсерат Кабайе излиза посмъртно

„Островът на християнството: Армения и Арцах“

Звукозаписната компания Sony Classical публикува последния албум, записан от Монсерат Кабайе „Островът на християнството: Армения и Арцах“, като заглавието е избрано от самото сопрано приживе. Дискът е преклонение на оперната прима към историческото и културно наследство на първата християнска нация в света; Кабайе го направи през 2013 г. след посещението си в Армения и Република Арцах по повод 1700-годишнината от приемането на християнството в тази страна.

По време на това турне световноизвестното испанско сопрано изнесе концерти в Ереван и Степанакерт и записва няколко произведения, включително две арменски песни: Krunk и Chinar es.

Албумът включва различни интересни елементи. 25 години след сътрудничеството си с Фреди Меркюри, Кабайе за пореден път си сътрудничи с групата Queen, и по-специално с Брайън Мей, в песента Is This the World We Created? - тема, която илюстрира видеоклип за Холокоста, арменския геноцид и други зверства срещу човечеството. Тя също така представя нова композиция от Вангелис „La Habanera“, написана като подарък за 80-ия й рожден ден, която сопраното изпълнява на каталунски.

В албума има и композиции на Шуберт, Хендел и Качини, а в различни песни в албума като Krunk, Chinar es или La Habanera можете да чуете известния инструмент дудук, който произхожда от Армения.

 „Островът на християнството: Армения и Арцах“ ще бъдe пуснат в продажба на 26 март в кутия, съдържаща CD, DVD и Blu Ray, както и брошура със снимки и информация. DVD-то съдържа музиката от компактдиска и илюстрира композициите с изображения на църкви, пейзажи и други емблематични образи на Армения и Арцах.