Елена Башкирова гостува на Софийската филхармония

На 18 март в зала „България“

На 18 март Елена Башкирова се завръща на сцената на зала „България“, за да представи едно от най-красивите произведения за пиано – Концертът за пиано в ла минор, оп.7 от Роберт Шуман. На диригентския пулт застава виенчанинът Йоханес Вилднер. Втората симфония на Менделсон допълва програмата - бижу на Софийската филхармония. Солисти са сопраните Емилия Кирова и Елена Механджийска и тенорът Михаил Михайлов. В концерта с начало 19.00ч. участва и Националният филхармоничен хор.

Елена Башкирова е родена в Москва, в семейството на световноизвестния пианист и клавирен педагог Дмитрий Башкиров, който ни напусна преди дни. Той е учител на младата пианистка в Московската консерватория.

Характерът на баща ми беше такъв, че той от самото начало направи пълно разделение между професионалните и домашните ни отношения. Примерно като преподавател може да е много недоволен - че не съм се подготвила, не съм свирила добре, но приберем ли се вкъщи, не отваряше нито дума за това. Все едно не се е случвало. Това е уникално качество, благодарение на което успяхме да запазим отношенията си прекрасни.“ - казва Башкирова в интервю за в. Труд през 2017г. 

През 1978г. заедно с тогавашния си съпруг Гидон Кремер тя емигрира от СССР. През 1989 се омъжва за Даниел Баренбойм и се преселва в Израел. Башкирова е основателна ансамбъл „Мегаполис“ – Берлин и Международния фестивал за камерна музика – Йерусалим, на който впоследствие става и артистичен директор. Този фестивал се е превърнал във важна част от културния живот на Израел, а от 2012 през месец април всяка година в Еврейския музей в Берлин се провежда партньорски фестивал на този в Йерусалим, който също добива широка популярност. .Като артистичен директор на Йерусалимския фестивал Елена Башкирова организира  ежегодни концерти с камерна музика, които се провеждат през месец септември с участието на световноизвестни музиканти. Заедно с ансамбъла на фестивала гастролира в Европа и САЩ. Чрез гостуванията на концерти от Йерусалимския фестивал на световноизвестни събития за камерна музика в Берлин, Париж, Лондон, Залцбург, Виена, Люксембург, Лисабон, Будапеща, Буенос Айрес и Сао Пауло, както и на международните  летни фестивали  в Люцерн, Вербие, Рейнгау, фестивала „Джордже Енеску“ в Букурещ, пиано-фестивала в Рур и „Бетовенфест“ в Бон, популярността на фестивала в Йерусалим се разпростира далеч отвъд границите на Израел.

Всеки аспект от  творческата дейност на Елена Башкирова – концертни творби, камерна музика, рецитали или музикален съпровод, е еднакво важен, тъй като всеки един е проводник на нестихващо вдъхновение в работата й с другите. Башкирова изследва класическия и романтичен репертоар, както и музиката на двадесети век. Свири редовно с известни оркестри и има дългогодишни работни връзки с диригенти като Семьон Бичков, Лорънс Фостър, Карл-Хайнц Щефенс и Айвър Болтън. Записите й от 2016 на „Годишните времена“  и „Детски албум“ на Чайковски са удостоени с награда ICMA в категория солови изпълнения. В допълнение към инструменталните й солови програми, нейна страст са и вокалните концерти като акомпанятор на певци от класата на Матиас Гьорне, Рене Папе, Робърт Хол, Доротея Рьошман, Анна Нетребко.

Башкирова изкара пандемията в дома си в Германия в компанията на съпруга си и своята майка. Както повечето музиканти, останали в къщи, тя споделя, че концертите на живо ѝ липсват и очаква с нетърпение срещата с публиката.

Диригент на концерта е маестро Йоханес Вилднер. Той е един от най-изявените съвременни австрийски диригенти. Изучавал е дирижиране, цигулка и музикология във Виена и Италия. Дългогодишният му опит с Виенската филхармония и оркестъра на Виенската опера е оставил отличителен отпечатък върху неговия диригентски маниер. Бил е главен диригент на Пражката и Лайпцигската опери, от 1997 в продължение на десет години е главен музикален директор на Нов филхармоничен оркестър на Вестфалия (Германия). Между 2010 и 2014 е бил главен гост диригент на BBC Concert Orchestra в Лондон. През 2014 става директор на Австрийския оперен фестивал Oper Burg Gars, същата година получава място като професор по дирижиране във Виенския университет за музикално и сценично изкуство. От сезон 2019/2020 е и главен диригент на Sønderjylland Symphony Orchestra в Зондерборг (Дания).

Билети за концерта са налични на касата на зала „България“ и в Ивентим.