Днес отбелязваме 100 години Национална музикална академия „проф.Панчо Владигеров“

Днес отбелязваме 100 години Национална музикална академия „проф.Панчо Владигеров“

Гостува ни ректорът проф. Сава Димитров

През 1921 г с царски указ се създава първото висше музикално училище у нас. И макар този указ да е обнародван на датата 21 юли, днес официалният празник на Националната музикална академия се чества на 13 март – рождения ден на патрона на институцията Проф. Панчо Владигеров. В „Съботното сутрешно кафе с Радостина Узунова“ ректорът на Академията проф. Сава Димитров представи акцентите в юбилейната програма, която ще започне на 23 май 2021 с концерт за откриването на Международния музикален фестивал „Софийски музикални седмици“ с участието на всички представителни академични оркестрови и хорови състави.

Следващото голямо събитие е „МУЗИКАЛНАТА ПАМЕТ НА БЪЛГАРИЯ – СЛАВА И ТРАДИЦИИ“ – изложба, която ще съпътства официалната програма за честване на годишнината. Операта на Доницети „ЛЮБОВЕН ЕЛЕКСИР“ – спектакъл на Учебния оперен театър ще бъде представена на 25 и 26 юни в партньорство с Театър „София“ в рамките на „Европейския музикален фестивал“ 2021.

ТЪРЖЕСТВЕНИЯТ КОНЦЕРТ ПО СЛУЧАЙ 100 ГОДИШНИНАТА НА НМА ще се състои на 1 октомври – Международния ден на музиката. Среща на ректорите на музикалните академии от Източна Европа и проект за легализиране на обща диплома предвиждат още в юбилейната година. „Програмата ни е запълнена до края на декември. Надявам се да осъществим многото запланувани пътувания. Партньорството с музикалните институти и с водещите фестивали дава възможност на нашите студенти и преподаватели да се изявяват на сцените в цялата страна, така на място различните обществености по градовете имат възможност да видят най-доброто, което се произвежда в момента в България като музикален продукт“, сподели Ректора. „Днес в Академията се преподава целия музикален спектър от специалности и сме една от малкото музикални академии в Европа, където образоваме не само инструментално и вокално, но и много сериозно теоретично нашите студенти.... Ще се постараем чрез официалната програма да представим лицето на Академията, която не само образова музиканти, но на нейната територия се случва и науката“, добави той. От тази есен Академията ще има възможност да приема студенти и по нова специалност – фолклорни танци, след наскоро добавеното обучение по народни инструменти и фолклорно пеене.

Чуйте цялото интервю на Радостина Узунова с проф. Сава Димитров в звуковия файл вляво.