Максим Ешкенази и Георги Черкин с първо съвместно турне в България

Двама от артистите на "Кантус Фирмус"

Двама от артистите на музикална агенция "Кантус Фирмус" – пианистът Георги Черкин и диригентът Максим Ешкенази  започнаха на 6 март 2021 съвместно турне из страната с изцяло Моцартова програма. В годината, когато отбелязваме 265 г. от рождението на австрийския гений, двамата талантливи музиканти представят най-популярните негови пиеси като увертюрите „Сватбата на Фигаро“ и „Дон Жуан“, симфониите с номера 1 и 25, първата част на деветия клавирен концерт, красивата бавна част на двадесет и първия концерт за пиано, както и няколко миниатюри в аранжименти на Георги Черкин. „Идеята беше не да свирим увертюра, концерт и симфония, а да направим програмата така както е било по времето на Моцарт – част от симфония, част от концерт, увертюра, като представим целия му живот. Моцарт е бил само 8 годишен, когато пише първата си симфония“, това сподели Максим Ешкенази по време на гостуването си в „Съботното сутрешно кафе с Радостина Узунова“.“ Моцарт изключително трудно се изпълнява“, добавя Георги Черкин. „Изглежда лесно и дори лековато и хората си казват колко е лесно на пианиста. Това е много тънка музика, всеки микродетайл се чува. Това беше голямо изпитание за мен.“

Първата среща на публиката с Максим Ешкенази и Георги Черкин беше във Враца в изключително красивата реновирана зала на читалище „Развитие“, следват концерти във Видин на 11 март, в Пазарджик на 25 март, в Русе и Варна на 26 и 27 март.

И двамата музиканти са възпитаници на Националното музикално училище „Любомир Пипков“ и са едни от най-любимите на публиката артисти. „И двамата имаме страст към силните емоции освен музиката“, допълва Георги Черкин, „Максим пилотира самолет и дрон, аз карам мотор, двамата караме ски... и напълно се разбираме на сцената, дори без да говорим“.

По молба на водещата двамата музиканти се представят един друг ето така:

Максим Ешкенази: „Ако има кралска фамилия в българската музика, то това е фамилията Черкин, с дядото - композитор Георги Златев-Черкин и сега имаме невероятния пианист Георги Черкин, който е и композитор, и аранжор. Той е и интелект от голяма степен, който разбира много силно от компютри, което го прави много интересна фигура на сцената. Той е по-известен със своите изпълнения на Рахманинов, нещо голямо и емоционално и сега,това ми беше мечтата, да го „хвърля“ в света на Моцарт и да видим как ще оцелее“.

Георги Черкин: “Максим е най-одухотворяващия диригент, с когото съм свирил. Той само като застане на пулта с чар и усмивка успява да сплоти оркестъра, дава необходимия дух и вдъхновение. Разговорите с публиката някак си разчупват леда...тази стена между публика и изпълнители, той успява да я разтопи и ставаме едно цяло заедно. Хората имат нужда да изпитат тази позитивна емоция“.

Цялото интервю на Радостина Узунова с пианиста Георги Черкин и диригента Максим Ешкенази ще откриете в звуковия файл под фотоколажа вляво.