Милка Митева: „Нашето изкуство не може да стои в стая, то трябва да се сподели с публиката на целия свят“

Започва „Академия за майсторство“ от 10 до 28 март

„Един талантлив човек трябва да има шанс да получи от най-големите музиканти и педагози, да открадне от всекиго по нещо, за да обогати себе си като музикант, да получи нови шансове. Това е нещо, което всеки педагог трябва да се старае и да се стреми да осигури на своите ученици“, заяви преподавателката и дългогодишен директор на НМУ „Л.Пипков“ в София г-жа Милка Митева.  По инициатива на основаната от нея фондация „Млади виртуози“ съвместно със Софийската филхармония започва „Академия за майсторство“, която ще се проведе от 10 до 28 март с подкрепата на Министерството на културата на Република България. „Нашето изкуство не може да стои в стая, то трябва да се сподели с публиката на целия свят. Затова Академията за майсторство е ценна за тях“. По думите й, „един малък човек, когато се води правилно от един педагог, той тогава дава своите резултати“, подчерта Митева. „На младите трябва да се помага. Това е било мое верую в живота и винаги съм го правила“, допълни тя.

В рамките на „Академия за майсторство“ ще се проведат майсторски класове на Георги Спасов- флейта /10-12 март 2021г./, Ромен Гариу- чело /16-18 март/, Паскал Немировски- пиано  /19-20 март 2021г./,  Дора Шварцберг – цигулка /23 -25 март/ и Светлин Русев- цигулка /26-28 март/. Мястото е Студио "Музика" в зала "България". Акцент в програмата ще бъде срещата на 11 март от 18ч. в един интеграл, посветен на 250 години от рождението на Бетовен. За цикъла от 32 сонати на композитора ще говори именитата българска пианистка и педагог проф.Милена Моллова и маестро Найден Тодоров, който ще обърне внимание на 9-те симфонии на немския гений. Записванията за участие в „Академия за майсторство“ продължават на електронен адрес: [email protected]

В качеството си на основател и артистичен директор на престижния Международен конкурс „Млади виртуози“ посочи, че той няма да бъде обявен, тъй като единственият възможен начин да се състои е онлайн. „Един конкурс, когато е на живо, носи друго вълнение и искаме да съхраним тази емоция за идната година, например. Всичко зависи в момента как ще се овладее пандемията“. Според  Милка Митева, концертите, излъчвани във виртуалното пространство „заместват до голяма степен участието на живо, но концертът на живо и свиренето на живо в голяма концертна зала с публика допринася участието на музикантите да придобие друг израз и смисъл. Самата публика реагира и трепти заедно с инструменталиста“.

Какво още сподели Милка Митева пред Георги Митов-Геми, ще научите от звуковия файл, разположен под снимката вляво.