Кент Нагано – почетен диригент в Монреал

След 16 години начело на оркестъра

Симфоничният оркестър на Монреал отдава чест на маестро Кент Нагано, като го титулува за свой „почетен диригент“. След 16 години начело на оркестъра, световноизвестният американски диригент с японски произход става третият музикален директор на канадския ансамбъл, който през годините е бил удостояван с това признание. Досега честта да бъдат „почетни диригенти“ е оказана само на двама музиканти – на канадския диригент и основател на оркестъра Уилфрид Пелетие /1896–1982/ и на Зубин Мета, който ръководи състава през 60-те години на ХХ век. 69-годишният Нагано остана музикален директор на Монреалския симфоничен оркестър до лятото на миналата година и последния път, когато той го дирижира, беше през февруари на 2020г. Точно една година по-късно /на 25 февруари 2021г./ ансамбълът обяви, че ще му отдаде почит и го очаква за още съвместна работа: „Кент Нагано се завръща в Монреал, за да празнува и да дирижира три концерта!“

Дългоочакваното пристигане на диригента в Монреал е свързано не само с приемането на титлата „почетен диригент“, но и с ангажимента му да дирижира три концерта. „За да подчертае постиженията на маестро Нагано, всеки от тези концерти ще отразява част от неговото наследство към оркестъра“, информира съставът. Първият концерт беше на 9 март, а следващите два предстоят на 16 и 23 март 2021г. и всеки от тях има тематична линия в репертоара, която Кент Нагано назовава така: „От Бетовен до Пуленк“ /9 март/, „Струнни, духови и пиано или изкуството на контраста“ на 16 март /Стравински и Шуберт/ и „Изненада и триумф“ на 23 март /Хайдн и Моцарт/. Концертите се излъчват онлайн на сайта на СО на Монреал /https://www.osm.ca/en/distinctive-online-programming/ и остават на разположение за гледане в рамките на 21 дни.

„С дълбоко чувство и голяма гордост приветствам решението на Съвета на директорите на Симфоничния оркестър на Монреал да ме назначи за почетен диригент на този велик оркестър“, пише маестрото. Изразявайки благодарността си, той допълва: „Дълбоко съм трогнат от това решение. Това е чест, която още повече засилва привързаността ми към Монреал и провинция Квебек“. Назначавайки Кент Нагано за почетен диригент, оркестърът ясно показва ангажимента си към запазването на привилегированата връзка с маестрото, и то далеч отвъд неговия вече приключил мандат на музикален директор.

Вижте видеото, с което оркестърът казва: „Благодарим ти, маестро Нагано, за 16-те години страст“!