За музикалната гора и постиженията на Държавна опера-Стара Загора

За музикалната гора и постиженията на Държавна опера-Стара Загора

Разказва директорът Огнян Драганов

Целият състав на Държавна опера-Стара Загора засади своята Музикална гора от 2000 фиданки дъб  В местността Магарешка поляна край Стара Загора.  Те бяха подарени от Държавно горско стопанство-Стара Загора.  Като благодарност служителите на стопанството ще получат специална покана да посетят балетния спектакъл „Дон Кихот“ в Операта на 17 март. За това преди дни се договориха директорите на Старозагорската опера и на Държавното горско стопанство Огнян Драганов и Иван Чергеланов. „Върнахме на природата три декара“, каза директорът на Държавна опера-Стара Загора Огнян Драганов. Той посрещна и много гости, които участваха в инициативата – областният управител Гергана Микова и заместниците ѝ Красимир Червилов и Димитър Драчев, заместник-кметовете Милена Желева и Красимира Чахова, председателят на Търговско промишлената палата Олег Стоилов, екип журналисти от Радио Стара Загора, много граждани.

Гората беше засадена с активното участие на служители на Старозагорското държавно лесничейство. „За мен е изключителна чест и удоволствие да заедно да продължим делото на дядо Методий Кусев. Традицията е жива и ще продължи да расте гора на местата, в които сега няма такава. Благодара ви за поканата и нека традицията продължава с нашите деца“, каза областният управител Гергана Микова. „Община Стара Загора има инициатива „Зеленият пояс“ - всяка година да засаждаме около 100 000 фиданки... Пожелавам всяка фиданка да се хване и да имаме една прекрасна гора“ – пожела заместник-кметът Милена Желева.

Инициативата бе посветена и на 126 години от залесяването на Аязмото. На 28 февруари 1895 г. Старозагорският митрополит Методий Кусев собственоръчно е засадил първите борчета на Ахмак баир и като апостол е положил основите на грандиозната си екологическа програма в своята епархия.

Припомняме ви, че след проведен конкурс на Министерството на културата на 5 февруари 2021 година, Огнян Драганов бе избран за директор на Старозагорската опера за втори мандат.  През следващите 4 години той ще продължи да ръководи културната институция със своя екип: Веселина Кацарова - артистичен директор, Ивайло Кринчев – главен диригент и Силвия Томова – художествен ръководител на балета. Огнян Драганов успя през периода 2015-2020 да изведе ръководената от него институция – Държавна опера-Стара Загора, в първите редици на музикалния живот на България. Личност с огромна и увличаща енергия, космополитен формат и необикновена творческа фантазия, Огнян Драганов не спира да търси, да експериментира, да обединява, да създава продукции, отговарящи на световните културни стандарти. Приоритет в репертоарната и управленска политика на Огнян Драганов и неговия екип са дейности, свързани с овладяването на нови и нестандартни пространства, приобщаването все по-голям и разнолик кръг от почитатели на операта и балета, създаването на висококачествени оперни и балетни продукции, стремеж към необикновени и синкретични проекти с марката „За първи път в България“- Опера на стадиона, Опера с кукли, Опера в цирка. По негова покана идват за първи път в България артисти със световно признание от ранга на оперната звезда Мария Гулегина. Международният творчески и артистичен обмен, партньорството с авторитетните европейски оперни театри Дойче опер-Берлин и Театро лирико-Каляри, Италия, успешното участие в международни иновативни проекти разкриват още по-широки хоризонти във вече устойчивото присъствие на Старозагорската опера не само в България, но и на световната оперна карта. Многонационалната балетна трупа със своето стремително възходящо развитие допринася за международното признание и разпознаваемост на първия извънстоличен оперен театър с респектираща 95 годишна история.Старозагорската опера се превърна в привлекателно и предпочитано място за работа на музиканти и оперни и балетни артисти от България и целия свят.  Сред реализираните инициативи на Огнян Драганов и ръководството на Държавна опера-Стара Загора, които допринасят за творческия подем на културния институт, са откриването и развитието на постоянна камерна оперна сцена „В джоба 234“, усвояването на нетрадиционни сценични пространства в Историческия музей, Къщата на арх. „Димов“, заседателната зала на Общинския съвет в Стара Загора и в различни градове на България, възстановяването на лятната сцена на Античния форум, организирането и провеждането на традиционния и единствен по рода си Фестивал на оперното и балетното изкуство, учредяването на Балканската оперна мрежа, създаването на Детско-юношеската студия за опера и балет „Маргаритки“, инициирането на интерактивни образователни програми за деца и възрастни и др.

Повече за осъществените и предстоящите проекти на Държавна опера-Стара Загора ще научите от интервюто на Радостина Узунова с Огнян Драганов в звуковия файл под снимките вляво.