Архивът на Бах в Лайпциг закупи 59-те тома от първото Бахово издание

Изданието е публикувано в Лайпциг през 1851г.

Архивът на Бах в Лайпциг закупи 59-те тома от първото Бахово издание, което някога е принадлежало на Густав Малер. Изданието е публикувано в Лайпциг през 1851г. по поръчка на Баховото общество /Bach Gesellschaft/.

Четири от тези томове (Коледна оратория, Изкуството на фугата, Оркестрови сюити, Цигулкови сонати) съдържат обширни обяснения, написани лично от композитора, както и някои партитури с аранжимента му на „Гавот“ от Оркестрова сюита №3  в ре мажор на Бах BWV 1068 (през 1909 г. Малер подготвя тази Бахова сюита за симфоничен оркестър, като частите са вдъхновени от увертюрите в третата и четвъртата оркестрови сюити BWV 1068 и 1069). Престоят на младия Малер в Лайпциг (1886-1888) като Капелмайстор в Общинския театър на града вероятно е довел до срещата му с Баховата музика. През 19-ти век немският град е епицентър на култа към Бах, след като през 1839 г. Менделсон преоткрива Матеус Пасион.

Пълното издание на Bach Edition се състои от 61 тома. Том IV (Матеус Пасион) и последният, публикуван след смъртта на композитора, липсват в библиотеката на Малер. Колекцията е наследена от неговата вдовицата Алма Малер и по-късно от дъщеря му Ана (1964) и внучката му Марина Фистулари-Малер (1988). През 1992 г. те са придобити от частен колекционер по време на търг, проведен от аукционната къща Sotheby’s в Лондон.

От сега нататък новият собственик на ценното издание ще бъде Архивът на Бах в Лайпциг, който позволява за първи път публичен достъп до тези материали за музикални изследвания. Покупката е възможна благодарение на средства, осигурени от благотворителни организации, културни фондове и множество дарения от частни лица. Архивът на Бах планира да покаже томовете като част от специална изложба в Музея на Бах в Лайпциг.