Нели Попова-Коева: „Добрин Петков е пътеводна звезда както за ученици, така и учители“

Нели Попова-Коева: „Добрин Петков е пътеводна звезда както за ученици, така и учители“

Възпитаниците на НУМТИ- Пловдив ще се включат в първото издание на Националния радиоконкурс за млади инструменталисти за наградите на „Кантус Фирмус“

Днес, 19 февруари 2021г., от 19:00ч. в Дом на културата "Борис Христов" в Пловдив ще се състои концерт на зрелостници от Националното училище за музикално и танцово изкуство /НУМТИ/ "Добрин Петков", които ще бъдат солисти на Оркестъра на Държавна опера-Пловдив. Събитието ще премине под диригентската палка на Константин Добройков.  За талантливите зрелостници „това е престижно завоевание- да стигнат до 12 клас и да имат възможността да са на сцената с този оркестър. Този концерт е празник за града“, заяви в ефира на Класик ФМ радио директорът на учебното заведение Нели Попова-Коева. Младите дарования, избрани след прослушване, които ще участват в тазгодишния концерт, са цигуларят Миро Колдамов, виолистката Гергана Йотинова, виолончелистът Пресиян Петров, поп и джаз певицата Мартина Жекова, както тромпетистите Георги Грозев, Маргарита Бозукова и трио тромпети ”GMB(Георги Грозев, Маргарита Бозукова, Борислава Куклева) . В програмата на концерта ще прозвучат творби от Макс Брух, Карл Щамиц, Кирил Молчанов, Александър Гедике, П.И.Чайковски, Жорж Гарваренц/Шарл Азнавур и Ярослав Коларж.

Концертът е посветен  на патрона на училището - легендарният маестро Добрин Петков (24.08.1923 - 10.02.1987). По негова идея през 50-те години на миналия век са създадени концертите на Пловдивския симфоничен оркестър и Пловдивската филхармония (днес оркестър на Държавна опера - Пловдив) със солисти ученици от Музикалното училище в Града под тепетата. „Добрин Петков е пътеводна звезда както за ученици, така и учители; за професионална работа, перфекционизъм и високи върхове“, подчерта Нели Попова-Коева. Тя отбеляза топлото му отношение, което е проявявал към бъдещите поколения в класическата музика, като цитира неговите послания - „Винаги съм изпитвал едно особено вълнение при срещите си на подиума с младите музиканти от Пловдивското музикално училище. Някакво светло окрилящо вълнение. Вероятно то е идвало от чара на младостта или може би от онази будна, пленителна неподправеност,  благословена правота, която диша чувства и музицира младия човек. Привлича ме не само факта, че юношите са талантливи, но и радостта да слушам едно непосредствено, бликащо музициране“.

Директорът на НУМТИ-Пловдив посочи, че за да почетат Добрин Петков, учениците участват във викторини, в които разказват за големия маестро, а зрелостникът с най-добри художествено-творчески постижения получава награда на негово име. Тя отбеляза и провеждането на Конкурса за млади изпълнители на оркестрови инструменти „Добрин Петков“, който през ноември тази година ще бъде за  флейта, обой и кларинет.  „Благодарна съм на семейството му, Анна Добринова Петкова и Христо Петков, които осигуряват наградите, присъстват на концертите и на живо децата чуват разказ за техния баща от първо лице“, добави Нели Попова-Коева.

Възпитаниците на НУМТИ-Пловдив получават възможност да се включат в първото издание на Националния радиоконкурс за млади инструменталисти за наградите на „Кантус Фирмус“. „Поздравявам ви за тази инициатива! Това е още една възможност за младите таланти на България да се докоснат до вашия прекрасен Оркестър на Класик ФМ. Сега подготвяме предварителния етап, а след това, на 27-28 март, ще очакваме журито. Идеята е страхотна и по начина, по който ще се случи в различните етапи, времетраене и места. Крайната цел е децата да свирят с Оркестъра на Класик ФМ. Децата и колегите са зажаднели за сцена и доколкото може, макар на 30 % публика в залата, осъществяваме представления и концерти“,  каза още Нели Попова-Коева.

 Какво още сподели директорът на Пловдивското музикално училище, чуйте в интервюто на Георги Митов-Геми, разположено в звуковия файл под снимките вляво.