„Кантус Фирмус“ представя нов конкурс за млади музиканти

„Кантус Фирмус“ представя нов конкурс за млади музиканти

Инициативата цели да подкрепи и мотивира младите таланти, като им даде нови възможности за изява

Музикална агенция Кантус Фирмус представя нов конкурс за млади музиканти в областта на класическата музика. Тази инициатива цели да мотивира младите българските таланти, чието обучение е силно засегнато в момента, като им предлага възможност да покажат уменията си, да развият концертната си практика и да обменят опит със свои връстници. Първото издание на Националния радиоконкурс за млади инструменталисти за наградите на „Кантус Фирмус“ ще се проведе в периода март – септември 2021 г. с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ и в партньорство с Classic FM радио. Конкурсът ще се проведе в два етапа, като ще завърши с тържествен заключителен концерт в зала „България“ в присъствие на публика и съобразно противоепидемичните мерки за съответния период. Събитието е насочено към инструменталисти, обучаващи се в средните и висши музикални учебни заведения в България на възраст до 22 години.

В състезанието могат да участват млади таланти от средните музикални училища в София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Русе, Стара Загора, както и обучаващи се в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, Нов български университет и Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ - Пловдив. Ще бъдат включени изпълнители на струнни лъкови инструменти, дървени и медни духови инструменти, пиано, както и камерни състави. Участниците се разпределят в две възрастови групи: І-ва група до 15 години и ІІ-ра група от 16 до 22 години, а всяко училище ще осъществи предварителна селекция за допускане до конкурса. В първия тур участниците ще бъдат записани от екип на организаторите и всички записи ще бъдат излъчени в ефира на Classic FM радио, предоставяйки им шанс да достигнат до по-широка публика с изпълненията си. Видеозаписите от този тур ще бъдат качени в YouTube канала на „Кантус Фирмус“, където ще бъдат достъпни за всички любители на класическата музика. След оценката на журито до втория тур ще бъдат допуснати по 10 кандидати от всяка възрастова група, които ще имат възможност да свирят на живо пред оценяващите. В журито са поканени изявени музиканти с активна международна кариера. Изпълненията на участниците от втория тур и заключителния концерт също ще бъдат записани и излъчени по Classic FM радио, както и споделени в You Tube канала на „Кантус Фирмус“ и Facebook профилите на продуцентската компания и радиото. Предвидени са по три парични награди за всяка категория, както и специални награди от „Кантус Фирмус“ и Classic FM радио, една от които е участие в концерт с оркестър в „Европейски музикален фестивал“ 2022.

Чуйте подробности в интервюто на Радостина Узунова с изпълнителния директор на „Кантус Фирмус“ и основател на Класик ФМ радио Васил Димитров в звуковия файл под снимката вляво.

Повече информация и регламент за конкурса, създаден в подкрепа на младите изпълнители се намира на сайта на организаторите http://cantusfirmusbg.com/.

„Кантус Фирмус” АД е продуцентска компания, която е създател и организатор на голям брой концертни изяви на български и гостуващи артисти. Сред най-успешните проекти на агенцията се числят „Европейски музикален фестивал” с 20-годишна история, циклите от концерти „Музиката на Америка“, „Концертмайсторите“, Международен конкурс за диригенти „Генадий Рождественски” и др. "Кантус Фирмус" осъществява мениджмънт на Оркестъра на Класик ФМ радио – един от най-динамичните и елитни симфонични оркестри в България. Солисти на ансамбъла са били редица световни звезди на класическата музика като Джошуа Бел, Гил Шахам, Найджъл Кенеди, Максим Венгеров, Ричард Клайдерман, Пинкас Цукерман и много други.