Театро Комунале ди Модена ще носи името на Лучано Павароти и Мирела Френи

След общинско решение

Общинският съвет на Модена одобри новото наименование на градския театър, който ще бъде кръстен едновременно на Лучано Павароти и Мирела Френи. Решението бе взето в памет към двамата изключителни артисти, които са израснали заедно и винаги са се отнасяли помежду си като брат и сестра.

„Мирела Френи беше посланик на Модена по света заедно с Лучано Павароти. По този начин ние искаме да изразим своето уважение и почит”. Това заяви кметът на Модена Джан Карло Муцарели пред сесията на Общинския съвет в Модена, по време на която предложението единодушно бе гласувано с одобрение. Освен кмета,  на заседанието присъстваха дъщерята на Мирела Френи, Микаела Маджера, директорът на оперния театър Алдо Сисильо и журналистът и експерт по белканто Алберто Матиоли.

По време на заседанието беше показан видеоклип с исторически кадри от живота и успехите на Мирела Френи, избрани от нейното семейство; по-специално такива с бившия й съпруг Леоне Маджера, племенниците Матия и Гая Превиди и сестра й Марта Френи. В речта си кметът Джан Карло Муцарели обясни, че „чрез преименуването на Театро Комунале ди Модена на името на Лучано Павароти и Мирела Френи, ние присъединяваме двама необикновени артисти към историята на града, между които също така е имало дълбока приятелска връзка, обич и привързаност към Модена ". Спомняйки си за Мирела Френи, Муцарели сподели ентусиазма, „който тя изрази, като направи любовта си към Модена известна на света и предаде страстта си към бел кантото на по-младите поколения“.

Всеки път ми напомняше за важността на предаването на таланта", добави дъщерята на оперната прима. Изказвайки „благодарност за този подарък и признание, което градът даде на майка ми с наименованието“, Микаела Маджера определи като „прекрасен факта, че името на Мирела Френи е свързано завинаги с културната институция на града заедно с това на нейния голям приятел Лучано“. „По време на кариерата си е работила упорито и отдадено, като истинска жителка на Модена, за да постигне целите, които е постигнала, и в този смисъл, поставянето на нейното име на оперния театър в Модена също е пример за по-младите поколения“ .

Директорът на Театро Комунале ди Модена Алдо Сисильо говори за голямата ангажираност на сопраното към младите хора: „Мирела Френи беше ориентир за своите възпитаници и избора им на репертоар; кариерата й винаги се е отличавала с конкретност, креативност и строгост - на сцената, в обучението и преподаването". След над половин век успехи, по думите на Сисильо, Френи „винаги е успявала да израства артистично чрез неуморно разширяване на репертоара“.

Това решение е взето по повод първата годишнина от смъртта на сопраното Мирела Френи, която почина на 9 февруари 2020 г. Френи дебютира в Модена като солист през 1955 г., изпълнявайки ролята на Микаела в операта Кармен от Бизе. По този начин името на Френи се добавя към официалното име на Театро Комунале ди Модена, който носи името на Лучано Павароти от края на 2007 г., когато великият тенор си отиде от този свят.