Мария-Десислава Стойчева: „Когато концертите се отлагат, това влияе на мотивацията на младите и прохождащи изпълнители“

Довечера пианистката отбелязва юбилеи на 4-ма композитори с рецитал от 19.00 ч. в Сити Марк Арт Център в София

„Мерките се спазват във всички зали. Не смятам, че това е по-опасно място от други обществени места като магазини, обществен транспорт и т.н“. Това заяви младата българска пианистка Мария-Десислава Стойчева в ефира на Класик ФМ радио. „За младите и прохождащи изпълнители като мен положението е много трудно,  тъй като концертите така или иначе  се случват рядко и когато започнат да се отлагат, това влияе на мотивацията за свирене и работа….Срещите с публиката са един вид нашата награда за целия труд и работа, който сме свършили преди това и е прекрасно да имаме такова събитие, което да очакваме“, добави тя в предаването „Сутрешно кафе с Геми“.

Тази вечер от 19.00ч. в Сити Марк Арт Център /бившето кино Левски в столицата/ Мария-Десислава Стойчева ще изнесе своя рецитал, който няколко пъти бе отлаган. С него ще бъде поставен официалния финал на 10-тото издание на Фестивала “Пиано екстраваганца”, чийто артистичен директор е маестро Людмил Ангелов, при когото тя се обучава в НБУ-София. През пролетта на 2019г. Мария-Десислава Стойчева бе отличена с Първа и Специална награда за най-добро изпълнение на произведенията на Панчо Владигеров в Международния конкурс за пианисти и цигулари в Шумен, представяйки на финалния тур неговия прочут Трети клавирен концерт. Предстоящата музикална проява е част от наградата, която спечели младото клавирно дарование.

Програмата ще отбележи юбилеите на композитори през отминалата година  – 270 години от смъртта на Йохан Себастиан Бах, 210 години от рождението на Фредерик Шопен и Роберт Шуман и 150г. от рождението на Леополд Годовски.

Възпитаничката на Елена Велчева в Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“ в Пловдив ще изпълни Соната в ла минор BWV 965 от Бах – Райнкен, Етюди, оп.10, № 6 и № 12    от Шопен и транскрипциите им за лява ръка, написани от Годовски, както и Соната № 1 оп 11 във фа диез минор от Шуман.  „Оригиналът е камерна барокова соната, създадена от един от големите органисти на 17 век Йохан Адам Райнеке, от когото Бах се е учил и е разглеждал като пример много от неговите произведения като студент по музика.  Най-ранният ръкопис на Бах, който е открит засега, представлява препис на едно от неговите произведения“, описа първото произведение Мария Десислава-Стойчева.„Годовски прави версии на всички Шопенови етюди, като някои с няколко варианта. Част от тях са за соло лява ръка. Това е премиерно и вълнуващо за мен, тъй като в световен мащаб се броят на пръстите на ръцете пианистите, които са свирили всички етюди на Годовски или част от тях. От любопитство реших да взема минимална част от тези виртуозни и изискващи произведения и се надявам да се харесат на публиката“, допълва тя. „Преди публикуването на сонатата, Шуман губи майка си“, пояснява Стойчева. Творбата отразява връзката между композитора и обекта на неговите желания Клара Вик, чийто баща не одобрява романтичните им взаимоотношения. „Музиката е единственият начин за връзка помежду им, така че Шуман я посвещава на Клара, като я подписва анонимно от Флорестан и Евзебий- двете фигури, които представляват различните личности и характера на композитора на по-късен етап… Той изпраща сонатата на Клара. В отговор тя включва в един от рециталите й, на който той присъства, и това е била премиерата на творбата“, подчертава талантливата пианистка. 

Мария-Десислава Стойчева е усъвършенствала своите музикални умения в редица майсторски класове на изтъкнати български и световни музиканти. Била е участник и стипендиант в престижния курс по камерна музика “Musica Mundi” в Белгия.  Тя е лауреат на редица национални и международни конкурси, като ще отличим Първа и Специална награда в дебютното издание на конкурса „Стелла Ослекова“, финалисти на 2-ри Моцартов конкурс в Джухай, Китай (2017), 25-ти Конкурс “Йоханес Брамс” в Пьорчах, Австрия (2018), 8-ми Шопенов конкурс в Будапеща, Унгария (2018) и 66-ти Шопенов конкурс в Ню Йорк, САЩ (2019). Мария-Десислава Стойчева е първият български участник в конкурса за млади пианисти в памет на Владимир Хоровиц в Киев, Украйна, където в неговото 11-то издание получава лауреатско звание и награда за най-добро изпълнение на задължително украинско произведение. През декември 2017г. тя е поканена да участва в специален коледен концерт в Кралския дворец във Варшава, посветен на българското председателство на ЕС.

В момента Мария-Десислава Стойчева реализира записите на Соната за тромпет и пиано от Паул Хиндемит и Конкурсна пиеса от Александър Текелиев.  За целта тя работи с тромпетиста Георги Грозев, който също е възпитаник на НУМТИ „Добрин Петков“- Пловдив. Преди това пианистката осъществи записи на  произведения на Шуман, Бетовен, Брамс, Владигеров, включени в концерта „Есенна привечер“, който зарадва меломаните през миналата година.

Какво още сподели Мария-Десислава Стойчева пред Георги Митов-Геми, чуйте в звуковия файл под снимките вляво.