ЛЮБОВ с маестро Йордан Камджалов и Деси Тенекеджиева в концерт на бъдещето с Плевенската филхармония

На 11 и 12 февруари в Плевен и София

В месеца на любовта, на 12 февруари (петък) от 17:30 и от 20:00 часа в зала „България” почитателите на класическата музика ще могат да се докоснат до една великолепна вечер, създадена от Плевенската филхармония заедно с маестро Йордан Камджалов и специалното участие на актрисата Деси Тенекеджиева. Ден преди това ЛЮБОВ ще бъде представен в Плевен, също с два спектакъла. За пореден път Плевенската филхармония твори с маестро Камджалов и ще подаде ръка на младостта и таланта.

Публиката ще има възможността да се наслади на изумителните млади творци - лауреати на фондациите “Стоян Камбарев“ и „Йордан Камджалов“: Лора Маркова - цигулка,  Георги Димитров - Жожо - китара,  Сара Чакърова - маримба,  Сион Найман - виолончело,  Мария Славова - сопран.

Всички те са сред най-изявените и даровити млади музиканти в областта си и са печелили редица елитни международни конкурси и отличия. Номинирани или носители престижния приз за млади таланти в България - Наградата за полет в изкуството „Стоян Камбарев“. Участието им в този прекрасен музикален проект ЛЮБОВ, под диригентската палка на маестро Йордан Камджалов, е една от специалните им награди, получена време на годишната церемония на фондация “Стоян Камбарев“.В началото на тази година четиримата инструменталисти получиха поредното признание - номинацията за „Млад музикант на годината 2020“ на предаването „Алегро Виваче“ на БНР.

В спектакъла специално участие ще вземе актрисата Деси Тенекеджиева, която ще потопи публиката в магията на любовта, чрез избрани поетични мисли и стихове. Родната кинозвезда с впечатляваща международна кариера ще се завърне от Лондон, за да може да стане част от този вълнуващ проект.

Под диригентството на забележителния маестро Йордан Камджалов, Плевенската филхармония ще изпълни Симфония No.2 за струнен оркестър в ре мажор от Феликс Менделсон-Бартолди. Благодарение на оригиналната концепция на диригента, публиката ще има възможността да чуе още Четирите годишни времена от Антонио Вивалди в изпълнение на маримба, чело, китара и цигулка. Едно от най-ярките открития на фондация „Стоян Камбарев“ - прекрасното сопрано Мария Славова, ще претвори песента на Солвейг от Едвард Григ, написана по драматичната поема на Ибсен “Пер Гинт”.

Публиката винаги е била омагьосана от забележителното присъствие, дълбочина и сила на внушението на маестро Камдажалов. От години той и едноименната му фондация гледат в една посока с Деси Тенекеджиева, която е създател и вдъхновител на фондация „Стоян Камбарев“, като ЛЮБОВ поставя само началото на серия от техни концерти и съвместни творчески пътувания.

„Аз не знам какво е любовта. Това е някаква магия, мистерия, може би някакво спасение или проклятие едновременно. Може би хората не сме дораснали за това нещо. Ако  знаехме какво е любовта, щяхме да живеем в един друг свят- без войни, без болести, без болници и без концертни зали, защото тя щеше да е навсякъде между хората и нямаше да има нужда да я представяме на сцената. Може би любовта е шанса, пътя и спасението и кислорода за човешката душа. Може би тя е най-естественото нещо“ , сподели диригента Йордан Камджалов в ефира на Класик ФМ радио.  „Истинското дирижиране, което равно на истинската комуникация и истинското доверие, не може да се случи без любов“, добави той. „Това, което си пожелавам, с всички солисти и прекрасните колеги от Плевенска филхармония на сцената да имаме максимално доверие, комуникация и максимално много красота между душите. Мисля, че това е единственият критерий и барометър за качество в изкуството. Това е моята мечта;  заради това излизам на сцената и това е единственото, в което вярвам“, признава маестро Камджалов.

„Любовта е новата музика. Началото е любов и края е любов. Да си помислим за кръговрата на живота и „ Четирите годишни времена“ на живота!“, заяви Деси Тенекеджиева. „За мен най-силното определение на това, което правим, е  че любовта е петият сезон. Това е мисъл на Елин Рахнев. Нашият прекрасен поет обича това сравнение и перифразирам негов стих. Петият сезон е повече от четирите сезона , в които живеем. Петият сезон е изкуството, любовта, усещането ни за това какво правим и къде се намираме. Той е връзката ни с Бога и, в крайна сметка, Бог е любов“ , подчерта харизматичната българска актриса. „….Искам много да благодаря на Плевенската филхармония и Любомир Дяковски, който ни покани, имайки предвид, че е доста трудно да се осъществи финансово такъв спектакъл от независими творци, каквито сме ние с маестро Камджалов. Подкрепата от държавна институция ни помага да направим това в тези времена. Така че ние ще продължим да правим този спектакъл поради огромния интерес“, посочи  тя.  Припомняме ви, че билетите за предстоящите концерти свършиха две седмици по-рано. Обещавам на всички ваши почитатели на класическата музика на това наистина доста смислено и любимо мое радио, което е капка красота и любов в ефира, ще има нови дати и неуспелите да си закупят билети ще имат възможност отново да присъстват“, каза още Деси Тенекеджиева.

Пред БТА директорът на Плевенската филхармония Любомир Дяковски уточни, че се обмислят дати през май и юни програмата да бъде изпълнена отново в зала "България" в столицата. "Имаме и покана от Бургас, където концертът "Любов" с маестро Камджалов и специалното участие на Деси Тенекеджиева ще бъде изпълнен в летния театър", каза още Дяковски.

Интервютата на Георги Митов- Геми с маестро Йордан Камджалов и Деси Тенекеджиева ще откриете в звуковите файлове под снимките вляво.