Деца и любители - изпълнители се събират в Платформа за семейно музициране чрез „Изкуството на барока“

Деца и любители - изпълнители се събират в Платформа за семейно музициране чрез „Изкуството на барока“

Цигуларката Зефира Вълова разказва и за "Българите в барока"

В интервюто на Радостина Узунова в „Съботното сутрeшно кафе“ цигуларката Зефира Вълова, артистичен директор на фестивала „Изкуството на барока“, разказва за стартирането на два нови проекта. Първият - с подкрепата на програма „Култура“  на Столична община, е Платформа за семейно музициране. Замисълът на проекта е деца и любители - изпълнители на различни музикални инструменти и певци да се обърнат към камерен репертоар от 18 век, да разучат и да изпълнят в домашни условия произведения, да ги запишат на видео и да изпратят записите по електронен път. Предвижда се предварително да се проведат онлайн консултации от професионални музиканти относно подбор на репертоар. Най-сполучливите изпълнения ще бъдат отличени и ще им бъде направено професионално видео заснемане. Записите ще бъдат излъчени в Youtube канала на организаторите. Събралите най-много положителни отзиви ще имат възможност за участие  в концерт на живо.

С цел приемственост се допуска в ансамблите да участва и един професионален музикант или музикален педагог, като професионален музикант, който не свири на основния си инструмент, участва като любител. Срокът за изпращане на видеозаписите е 30.07.2021г. през безплатните https://wetransfer.com или https://dox.bg на адрес [email protected], придружени от попълнена анкетна карта. Участниците могат да бъдат между 2 и 8 инструменталисти и певци, без възрастови ограничения. Няма ограничения и за брой видеоклипове, изпратени от една фамилия. Допуска се участието на един преподавател или професионален музикант във всеки ансамбъл. Видеоклипът трябва да бъде с продължителност до 8 минути. Консултации за избор на репертоар можете да направите на адрес: [email protected] до 30.04.2021г.

Другият проект е насочен към професионални музиканти, специализирали исторически изпълнителски практики и предвижда създаване на общност на реализирали се в чужбина български изпълнители на старинна европейска музика; изграждане на онлайн платформа за представянето им; внедряване на онлайн инструменти за сътрудничество; създаване връзки между сродни балкански организации за реализиране на концерти на живо и онлайн и  изработване на образователна видео поредица. Проектът се осъществява  с подкрепата на Национален фонд „Култура".

Подробна информация ще намерите на фейсбук страницата на фестивала „Изкуството на барока“, в сайта sofiabaroque.org или по електронна поща -luxuriaе[email protected]