Над 700 писма за личния живот на Карузо са изложени на търг

Над 700 писма за личния живот на Карузо са изложени на търг

От аукционна къща в Лондон

Бурният личен живот на великия тенор Енрико Карузо се разкрива благодарение на съкровищницата от писма и други документи, които са изложени на търг от аукционната къща „Кристис“.

Роденият в Неапол през 1873 г. Енрико е третото от седемте деца в семейството. Карузо е бил беден и от около 10-годишна възраст чиракувал като механик. Любовта му към песенното изкуство обаче се проявява скоро и той започва да изпълнява неаполитански класики в барове и кафенета. През 1895 г. Карузо прави своя оперен дебют в  Театро Нуово в родния Неапол. От тогава той не спира да завладява големите оперни сцени по света.

Като всяка знаменитост, личният му живот е толкова колоритен и драматичен, колкото всяка оперна творба, в която се появява. Карузо е заобиколен от имоти, дрехи, хотелски апартаменти, бижута и цяла върволица от любовници.  Прочутият тенор има две деца от певицата Ада Джакети, преди да започне дългосрочна връзка със сестра й Рина и в крайна сметка да се ожени за американската наследница Дороти Парк Бенджамин през 1918 г. Три години по-късно тенорът умира от плеврит и напуска този свят на 48-годишна възраст.

 В момента аукционната къща „Кристис“ предлага огромен архив от лични документи на Карузо, които са предоставени за продажба на частни лица. Той включва 282 писма и телеграми, изпратени от него и 423 изпратени до него, датиращи от цялата му кариера. „Тези писма разказват увлекателна история“, заявява Томас Венинг, ръководител на отдел „Книги и ръкописи“ в „Кристис“ - Лондон. „Те ни вкарват в мисълта и съзнанието на Карузо, който от провинциален тенор се превръща  в най-известния оперен певец в света. Тези писмени източници показват както гледната точка най- близките му хора, така и вихъра от емоции, които непрекъснато са го връхлитали“.