Софийската филхармония пуска билети за генералната репетиция на Максим Венгеров

Софийската филхармония пуска билети за генералната репетиция на Максим Венгеров

На 11 февруари oт 11 часа

Поради големия интерес към концерта на Максим Венгеров и след любезното му съгласие , Софийската филхармония пуска билети за генералната репетиция на 11 февруари oт 11 часа. Цената на билетите е 20 лева.

Изключителният руски цигулар и носител на „Грами" Максим Венгеров и маестро Найден Тодоров ще представят музика от Дмитрий Шостакович в програмата на „Европейски музикален фестивал" 2021. Концертът с националния ни оркестър е на 11 февруари от 19:00 ч. в зала „България", а билетите за него свършиха преди седмици. В програмата са включени Концерт за цигулка №1 и Камерна симфония в до минор от великия руски композитор.

Първият концерт на Шостакович е един от най-великите концерти за цигулка и оркестър на всички времена. Той го определя като „тежък маратон, предизвикателство в музикално отношение и невероятно привлекателен за публиката". Цигуларят е имал щастието да го разучава с един от учениците на Шостакович – маестро Мстислав Ростропович и е направил запис на композицията още на 18 години. „Когато е композирал творбата, Шостакович изобщо не е мислил, че солистът ще е останал без дъх в края на каденцата и е написал много изискващ финал. Благодарение на Давид Ойстрах, който помолил Шостакович да вкара още 8 такта между каденцата и финала, изпълнителят има 15 секунди да спре за миг и да събере сили за финала." споделя Венгеров в специално интервю на журналиста Светослав Николов от bTV Radio Group.

Концертът на 11 февруари е трето гостуване в България на Максим Венгеров и първо в акустична зала. Звездата с възторг си спомня за предишните си изяви у нас в „Европейски музикален фестивал" през 2006 и 2018 г. „Обичам да свиря с маестро Найден Тодоров! Прекрасен диригент, изключителен музикант и страхотен човек! След концерта дълго разговаряхме с маестрото за музиката и за живота. Той ми разказа за великия българския композитор Владигеров. Вдъхнови ме да науча неговия цигулков концерт. Много искам един ден да го направя!", споделя още Венгеров.

Билети за генералната репетиция можете да закупите на касата на зала България или в Ивентим.