"Начало" за Плевенската филхармония през 2021г.

Какво да очакваме, разказва Любомир Дяковски

С музикален празник за ценители под мотото "Начало" днес започват концертите на Плевенската филхармония за 2021 г. Диригент ще бъде младият Георги Милтиядов, съобщиха от културния институт, цитирани от БТА. Първото музикално събитие в Плевен за новата година ще бъде на сцена "Емил Димитров" в читалище "Съгласие 1869" със специално подготвена програма с класическа музика, съвременни обработки на фолклор и популярни български песни в симфоничен аранжимент. Очаква се по нов начин да прозвучат произведения класики на Моцарт, Шопен, Карл Дженкинс, Добри Христов. Меломаните ще бъдат поздравени с обичани от тях песни като "Лудо младо", "Да те жадувам", "Здравей, как си, приятелю", "Сбогом, моя любов". За първи път ще бъдат представени две авторски творби на Георги Милтиядов. Негови са всички аранжименти и инструментали в програмата.

След месеци прекъсване заради коронакризата, за първи път на жив контакт с публиката ще се радват плевенският филхармоничен квартет "ГеоМарЧаЛо" и общинският хор "Гена Димитрова". Квартетът ще бъде в състав: Георги Милтиядов - пианист, композитор, аранжор, певец, Марина Белчева - виолончело, Чавдар Вълков - цигулар, и Лора Табакова - виолончело. Хорът е подготвен под диригентството на Анелия Дечева. Местата са ограничени заради противоепидемичните мерки и могат да бъдат ангажирани от билетните каси на филхармонията.

„На първо място стои въпроса със сигурността и здравето на музикантите и това е една от причините да не правим повече концерти. Като гражданин и директор на Плевенска филхармония, не мога да се съглася с това страхът да бъде издигнат на пиедестал“,  заяви пред медиите Любомир Дяковски. „Хората на изкуството никога не са възпявали това човешко качество. Нито в оперите, нито в театрите, нито в приказките, нито в кината страхът е бил нещо, което трябва да възпяваме, но е човешко и понятно да се придържаме към всички обявени мерки и сме длъжни да спазваме“, казва той.  

Акцент в амбициозната програма на Плевенската филхармония през настоящата година  е 4-тото издание на Международния конкурс за млади оперни певци  „Гена Димитрова“, което се планира да се проведе  от 22 до 25 май. „Първите издания -2006, 2007 и 2008г. е бил национален конкурс. Още приживе Гена Димитрова го е направила така и има статут. Когато тръгнах да правя третото издание, 12 години по-късно, колеги ми подсказаха, че е добре да бъде с международно участие. Така го обявихме, където половината от участниците бяха от чужбина- 33-ма души. Имаше дори от Африка“, припомня Любомир Дяковски.

Какво още сподели директорът на Плевенската филхармония във връзка с отминалата година и предстоящите музикални прояви, които организира, чуйте в звуковия файл под снимките.