НУИ „Добри Христов“- Варна подготвя Ден на отворените врати и минифестивал през февруари

НУИ „Добри Христов“- Варна подготвя Ден на отворените врати и минифестивал през февруари

„Изкуството не може да се учи толкова дълго време и само онлайн", споделя директорът Румяна Петрова

На 6 февруари 2021г., събота, Националното училище по изкуствата „Добри Христов“ във Варна ще проведе Ден на отворените врати при спазване на всички противоепидемични мерки.  Чрез контролиран достъп до сградата на училището, деца и родители ще имат възможността да разгледат учебните и творчески пространства на училището, да се запознаят с приемния изпит за всяка специалност и да се консултират с педагозите за подготовката за приема. Влизането в сградата ще се осъществява след запазване на час в графика на събитието на телефон 052 620 725 всеки делничен ден от 8:30 до 16:00ч, а крайният срок е 04.02.2021г. Невключени в предварителния график деца и родители няма да бъдат допускани. Ако броят на желаещите да посетят училището на 6 февруари надхвърли предвидените места в графика на събитието, ръководството планира да повтори Деня на отворените врати – на 13 февруари. Само за първите два дни са се записали 50 деца. Осигурени са дезинфектанти за всеки, който докосва музикалните инструменти. Носенето на маски е абсолютно задължително от влизането в сградата, до нейното напускане. Задължително е и спазването на дистанция от минимум 1,5 м. Ръководството на училището си запазва правото да не допуска в сградата посетители с видими грипоподобни симптоми.

 „Имаме предварително подготвени малки инструменти, така че всяко дете може да се опита да просвири на него под зоркото око на учителя…. За нас е важно когато детето влезе в клас на първия учебен ден, да знае кой е неговия инструмент и коя е неговата специалност… Тембърът на инструмента призовава детето към себе си“, сподели Румяна Петрова в ефира на Класик ФМ. По думите на директора на НУИ „Добри Христов“. Тя припомни, че в края на миналата година учебното заведение получи нови тимпани. Наскоро реставрираната историческа сграда на НУИ „Добри Христов“ разполага с просторни и хигиенични кабинети и зали, които осигуряват безопасна дистанция между посетителите.  Програмата на Деня на отворени врати ще се проведе по график, според който за всяко записано дете ще бъде допускан само по един родител. При музикалните специалности семействата ще могат да посетят консултация по солфеж, да обиколят кабинетите с различните инструменти, да гледат демонстрации на специалностите и да се запознаят с преподавателите, а децата ще имат възможност да пробват отделните инструменти. При специалност Класически танц ще бъдат допускани по няколко деца в балетната зала за консултация и демонстрация на това, което се включва изпитът за проверка на способностите.

 „Изкуството не може да се учи толкова дълго време и само онлайн. В известен период, можем да използваме всички форми на дистанционното обучение в електронна среда, но задължително трябва да бъде съчетавано с присъствено обучение – и за музикалното,  и за танцовото, и за визуалните изкуства“, подчерта Румяна Петрова. По думите й, в момента „учителите работят на 200 процента от работното си време за същото заплащане, но те са мотивирани, защото искат учениците им да успеят“. 20 преподаватели от НУИ „Добри Христов“ са се записали за ваксинация, която ще се проведе на 5 февруари. „Само тези, които не са боледували, отиват да се ваксинират. Останалите, които са преминали заболяването, ще изчакат“, добави директорът на НУИ „Добри Христов“.  Румяна Петрова посочи още, че във връзка с отбелязването на 145 години от рождението и 80 години от кончината на патрона на учебното заведение- големия български композитор  Добри Христов, през февруари 2021г. ще се осъществи минифестивал. Той се организира по традиция през декември, но бе отложен поради епидемичната обстановка в страната. В събота, 20 февруари, ще бъде даден старта на поредицата от събития. На 23 февруари ще се проведе концерт на възпитаниците на училището във Фестивален и конгресен център-Варна, а на 25 февруари - концерт на учителите. Фестивалът ще продължи до 5 март 2021г.

 „В момента работим за камерите, а не толкова за публиката“, каза още Петрова. Записите ще бъдат достъпни в интернет каналите на НУИ „Добри Христов“. „Хората изпитват удоволствие да слушат и да гледат изкуство, изпълнено от млади хора. Това е един от най-ярките моменти, когато усещаш младежката енергия-  как младите хора, мотивирани с желание, вместо да влизат във фейсбук и да лежат по диваните, са вложили времето и енергията си в това творчество и изгарят от желание да го споделят с публиката“, коментира директорът на учебното заведение.

Цялото интервю на Георги Митов-Геми с Румяна Петрова ще откриете в звуковия файл под снимките вляво.