Онлайн концерт кани публиката на безплатно "Пътуване през векове и стилове с келтски арфи"

Днес, 27 януари 2021г., от 19.30ч.

На 27 януари 2021г. от 19.30ч. ще се състои авторския онлайн концерт на дуото келтски арфи в състав: Кохар Андонян и Илияна Селимска.

„Танцът е „опорна точка“ в нашата програма, като сме се опитали да минем през разнообразни стилове. Започваме от средновековна Ирландия, където представяме „Павана“, „Сицилиана“  и др, продължаваме през Европа, за да достигнем до Латинска Америка, където сме се спрели на традиционни мелодии от Мексико, Аржентина, Бразилия, Куба, Доминиканска република“, заяви арфистката Илияна Селимска в ефира на Класик ФМ радио.

За първи път ще прозвучат аранжименти на творби от композитори, които пишат за арфа-  Бернар Андрес и Алфредо Ортис. „Ние сме направили аранжименти на техни произведения за две келтски арфи. Бернар Андрес използва много нетипични ефекти в своите произведения и ние сме наблегнали на това, за да покажем колорита на инструмента, различната звучност и интерпретация“, допълни Кохар Андонян, която преподава арфа в НМУ „Л.Пипков“ в София. В програмата са включени творби от Карлос Салседо и аноними.

„Тези арфи нямат педали, а имат машинки , с които се променя височината на тона. Спецификата и трудността е, че докато свириш, с лявата ръка трябва да променяш височината на тона и тоналността. При келтските арфи се свири в тоналности до 4 знака. Звукът е специфичен и има разлика в тембъра“, посочи още Илияна Селимска, която е дъщеря на легендарния баритон Асен Селимски.

Някои от творбите, избрани от дуото, са написани за парагвайска арфа. „При нея струните са на по-малко разстояние. Свири се с нокти в по-горната част на инструмента. В Парагвай, Колумбия и Мексико те са като народни национални инструменти“, поясни Кохар Андонян. „В началото парагвайската арфа е била с различен брой струни, който зависи от инструмента.  Обикновено са между 32 и 36 струни“, добави тя. Традиционните големи педални арфи са с 47 струни, а келтските са с 34 струни, които са разположени на по-малки разстояния.

Кохар Андонян и Илияна Селимска завършват НМА "Панчо Владигеров" в класа по арфа на проф. Малина Христова. Като дуо келстски арфи свирят от 2019г. Концертират на различни музикални сцени! Те са част от арфов квартет със Сузана Клинчарова и Весела Тричкова, с който реализират множество концерти и участия на международни фестивали ("Аполония", Софийски музикални седмици", "Accueil Musical - Paris"). Създават проекта "'Арфата разказва", реализиран през 2019, 2020 в НДК, където представят програми с класически и келтски арфи.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура".

Онлайн излъчването е със свободен достъп във Facebook https://www.facebook.com/portrait.sofia/live/

Видеозапис на събитието потърсете в YouTube канала- https:// www.youtube.com/channel/UCNFoyAszgADx827ucpFtAEg