Цигуларят Максим Венгеров и маестро Найден Тодоров представят музика от Шостакович в „Европейски музикален фестивал“ 2021

Събитието е в програмата на „Европейски музикален фестивал“ 2021

Изключителният руски цигулар и носител на „Грами“ Максим Венгеров и Софийската филхармония с диригент маестро Найден Тодоров ще представят музика от Дмитрий Шостакович в програмата на „Европейски музикален фестивал“ 2021. Концертът с националния ни оркестър е на 11 февруари от 19:00 ч. в зала „България“. В програмата са включени Концерт за цигулка №1 и Камерна симфония в до минор от великия руски композитор. Събитието се организира съвместно от Софийската филхармония и агенция „Кантус Фирмус“ .

За виртуоза Максим Венгеров Първият концерт на Шостакович е един от най-великите концерти за цигулка и оркестър на всички времена. Той го определя като „тежък маратон, предизвикателство в музикално отношение и невероятно привлекателен за публиката“. Цигуларят е имал щастието да го разучава с един от учениците на Шостакович – маестро Мстислав Ростропович и е направил запис на композицията още на 18 години.Когато е композирал творбата, Шостакович изобщо не е мислил, че солистът ще е останал без дъх в края на каденцата и е написал много изискващ финал. Благодарение на Давид Ойстрах, който помолил Шостакович да вкара още 8 такта между каденцата и финала, изпълнителят има 15 секунди да спре за миг и да събере сили за финала.“ споделя Венгеров в специално интервю на журналиста Светослав Николов от bTV Radio Group.

Концертът на 11 февруари е трето гостуване в България на Максим Венгеров и първо в акустична зала. Звездата с възторг си спомня за предишните си изяви у нас в „Европейски музикален фестивал“ през 2006 и 2018 г. „Обичам да свиря с маестро Найден Тодоров! Прекрасен диригент, изключителен музикант и страхотен човек! След концерта дълго разговаряхме с маестрото за музиката и за живота. Той ми разказа за великия българския композитор Владигеров. Вдъхнови ме да науча неговия цигулков концерт. Много искам един ден да го направя!“, споделя още Венгеров.

Както за много други артисти по света, 2020 година е изпълнена с предизвикателства за Максим Венгеров. На 12 юни м.г. той трябваше да отбележи 40 години на сцената с голям концерт в Роял Албърт Хол, но събитието бе преместено за 20 април тази година. „Моля се на Бог да имам още 40 години на сцената. Много искам! Това е най-голямата привилегия за всеки артист – да излезе на сцената, да е там, да има възможност да сподели чувствата си с хората, да ги срещне с емоционалния свят на композитора, да даде живот на партитурата…“

На 14 януари 2021г. Максим Венгеров стартира нова образователна инициатива, която ще му позволи да споделя своя преподавателски опит с млади музиканти по целия свят. Новият уебсайт https://maximvengerov.com/ представлява онлайн платформа, оборудвана с най-модерна техника, чрез която се излъчват видеоуроци по цигулка. Това е уникална възможност за срещи с музиканти и преподаватели от всяка точка на света, която е важна част от работата на известния цигулар.

Максим Венгеров е оптимист за ролята на изкуството в съвременния свят. „Винаги съм смятал, че музиката има по-голям потенциал от този, който ни е известен на нас. А сега, във времената, през които преминаваме, великата музика, като класическата, става още по-ценна за цялото общество. Ще дойдат нови публики, млади публики, благодарение на интернет и на новите възможности, които технологиите ни дават.“

Концертът на Максим Венгеров на 11 февруари в зала „България“ се организира със съдействието на Столичната община.

Ограничено количество билети са налични на касата на зала "България и в Ивентим.

За Максим Венгеров
Роден през 1974 година, той учи цигулка при Галина Турчанинова и Захар Брон. Печели международните конкурси „Виенявски“ и „Карл Флеш“, съответно на 10 и на 15 години. Осъществява първия си запис на 10 години и до момента продължава да записва активно за престижните компании Melodia, Teldec и EMI. През 2007г. се насочва и към дирижирането, развивайки и тази част от своя талант.

През последните няколко сезона Максим Венгеров концертира като солист или диригент с най-големите оркестри в света - Нюйоркската филхармония, Берлинската филхармония, Лондонският симфоничен оркестър, Симфоничния оркестър на Би Би Си, Оркестъра на Мариинския театър, Симфоничните оркестри на Чикаго, Монреал, Торонто и активно гастролира с камерни рецитали.

Преподаването и подкрепата на млади таланти са сред най-силните увлечения на Максим Венгеров. Той заема няколко преподавателски позиции в различни страни по света и понастоящем е професор в „Моцартеум“ Залцбург, а от септември 2016 година е гостуващ професор по цигулка в Кралския музикален колеж в Лондон.

Той участва в многобройни журита на конкурси, сред които диригентския „Донатела Флик“, цигулковия конкурс „Менухин“, Международния конкурс в Монреал и престижния конкурс за цигулари „Виенявски“.

През 1997г. Венгеров става първият класически музикант, избран за посланик на добра воля от УНИЦЕФ. В тази роля той изнася концерти за деца в неравностойно положение и общности в Уганда, Тайланд, Балканите и Турция, като същевременно помага за набирането на средства за много програми, подпомагани от УНИЦЕФ. Той е и патрон на проекта MIAGI в Южна Африка, който чрез музиката свързва деца от различен етнически произход. През 2018 г. той става посланик на добра воля на Училището Musica Mundi - уникална институция, която подкрепя млади таланти.

През 2020г. той е избран за Artist in Residence на радио Classic FM – Лондон и се присъединява към IDAGIO, водещата в света услуга за стрийминг на класическа музика, където ексклузивно излизат най-новите му записи, и на която е посланик.

Цигуларят е отличен с многобройни музикални награди, сред които „Грами“, „Грамофон“, Британски награди за класическа музика, „Edison“, „ECHO“, и редица други отличия.

Максим Венгеров свири на цигулка „Страдивариус екс Кройцер“ от 1727 година.

„Европейски музикален фестивал” е един от най-значимите музикални фестивали на столицата от последните две десетилетия. Той се организира от агенция „Кантус Фирмус“ с подкрепата на Столичната община и с партньорството на Министерството на Културата на Р. България. През годините в него са участвали ярки имена от световните музикални сцени като Джошуа Бел,Максим Венгеров, Найджъл Кенеди, Миша Майски, Пинкас Цукерман, ансамбъл „Кремерата Балтика”, „Цукерман чембър плейърс”, Камерен оркестър „Концертгебау”, Academy of St Martin in the Fields, Симфоничен оркестър на Москва „Руска филхармония“ и др. През 2015 година фестивалът получи Наградата на Столичната община в област „Музика“ за ярки постижения в областта на културата. През 2019 г. същата награда бе присъдена съвместно на „Кантус Фирмус“ и Софийската филхармония за концерта, с който бе открит „Европейски музикален фестивал“ 2019. Форумът е носител на сертификат за качество и званието «Remarkable ArtsFestival»  от платформата „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ - инициатива на Европейската комисия и Европейската фестивална асоциация.