Саймън Ратъл отново се връща в Германия

Симфоничния оркестър на Баварското радио

„Когато през 2010г. за пръв път се озовах пред този оркестър, след близо 40 години откакто го бях чул, дирижирах обичания от мен Шуман и почувствах точно същия дух, въпреки че само двама оркестранти бяха останали от онова време. Кубелик някак си беше задал тона, атмосферата на едно гъвкаво, рафинирано и изпълнено с нежност музициране – качества, които могат само да бъдат подсилени от великите диригенти идвали сред музикантите, и най-вече от моят приятел Марис, който толкова силно ми липсва“. Сър Саймън Ратъл става шестият главен диригент в историята на Симфоничния оркестър на Баварското радио и това са думите, с които той описва специфичния звук на този легендарен състав в Мюнхен, към който скоро ще се присъедини. За Ратъл подобно назначение е от изключително значение, защото така той попада в почетната редица на петте големи диригентски фигури, оглавявали оркестъра през годините: Ойген Йохум /1902–1987/, Рафаел Кубелик /1914–1996/, Колин Дейвис /1927–2013/, Лорин Маазел /1930–2014/ и Марис Янсонс /1943–2019/.

Още в първите дни на новата 2021г. СО на Баварското радио съобщи кой ще бъде новият шеф-диригент, след като Марис Янсонс почина в края на 2019г. С договор за пет години, подписан на 3 януари 2021г., Ратъл ще започне да ръководи Симфоничния оркестър и Хора от сезон 2023/2024г. Британският маестро прекара цели 16 години в Берлинската филхармония и после се завърна у дома, за да дирижира Лондонския симфоничен оркестър, а ето че сега съдбата отново го води към постоянен ангажимент в Германия. „По време на кариерата си, сър Саймън винаги е отстоявал един дух на откритост, на обновление и пробуждане в света на класическата музика. Тези му качества го направиха дори още по-предпочитан кандидат от музикантите на Хора и Симфоничния оркестър на Баварското радио, които почти изцяло гласуваха в негова полза“, се казва в съобщението от Мюнхен.

Първата среща на младия британски диригент със звука на немския ансамбъл е била през есента на 1970г., когато „тийнейджърът Саймън Ратъл“, по неговите собствени думи, буквално преживява Деветата симфония на Бетовен в родния си град Ливърпул, чувайки я изпълнена от оркестъра под диригентството на Рафаел Кубелик, когато музикантите гостуват в Англия. Той запазва този спомен и днес е категоричен: „Посещението на този концерт промени живота ми! Аз вече бях почитател на Кубелик и бях напълно наясно с оркестъра от многото записи, които си бях купил. Но тази визита на оркестъра в Ливърпул остави дълбоко впечатление върху един тийнейджър, който искаше да бъде диригент – да изпита тази симбиоза във връзката между диригент и оркестранти… Този концерт се превърна в един вид еталон за мен, превърна се в цел, към която всички музиканти би трябвало да се стремят“. Години по-късно – през 2010г. Ратъл най-сетне ще дебютира пред Оркестъра и Хора на Баварското радио, а сега през март 2021г. той вече е поканен да дирижира две концертни програми. Впрочем, днес маестрото празнува 66-ия си рожден ден!