Цигуларката Лия Петрова: „В тези дни всеки един концерт е подарък“

Свири на 21 януари със Софийската филхармония

Една от младите български цигулкови звезди Лия Петрова гостува в „Съботното сутрешно кафе“ по повод предстоящата си изява със Софийската Филхармония и с информация за новия си компактдиск със записи на цигулковите концерти на Бетовен и Моцарт. Кариерата й тръгва стремително нагоре през 2016 г., когато печели първа награда на престижния конкурс „Карл Нилсен“. Днес тя е желан гост на редица водещи оркестри по света. След натоварената 2019 година Лия посреща новината за първия локдаун през март 2020г. с известна доза облекчение  и радост, че ще има време да се отдаде на любимите си занимания. Скоро, обаче, сцената започва много да й липсва. Забраната за провеждането на  концертни събития й помага да реализира няколко проекта, за които отдавна си мечтае, като например фестивал за камерна музика, който тя създава в зала Корто в Париж, чието първо онлайн издание се излъчва по местна френска телевизия. В трудната за всички музиканти 2020 година тя реализира и още една мечта. Записва нов CD с концерта на Бетовен и по-малко известния Концерт за цигулка и оркестър  № 7 на Моцарт. Проектът, осъществен във Варшава със Синфония Варсовия и диригента Жан-Жак Канторов, официално ще излезе на пазара през февруари, но слушателите на „Съботното сутрешно кафе“ успяха да чуят в аванс откъс от записа на концерта на Бетовен. Това е музиката, която Лия Петрова ще представи  в зала „България“  на 21 януари със Софийската филхармония под палката на един от най-авторитетните наши диригенти – маестро Георги Димитров.

„Концертът на Бетовен е моето любимо произведение на цигулка“, сподели Лия Петрова пред водещата Радостина Узунова. „Това е библията на цигулката. С респект, уважение и лек страх посягам винаги към него. Когато бях малка ни казваха, че човек трябва да го свири, когато е вече много зрял, поне на 40 годишна възраст, особено когато става въпрос за запис. Аз, обаче, много обичам тази музика и си казах, че нямам време да чакам толкова много, а и беше годината на Бетовен – какво по подходящо време от това!“.

Лия Петрова изпълнява за първи път цигулковия концерт на Бетовен, когато е 19-годишна. Получава предложение от Филхармонията на Монако да замести една японска цигуларка. Има само три седмици, за да научи концерта. „Твърде смело от моя страна“, продължава разказа си Лия, „но това ми помогна да започна моя път с концерта на Бетовен. Оттогава считам, че това е музиката, която чувствам най-близо до сърцето ми, до това, което искам да споделя на сцената. В сравнение с другите големи цигулкови концерти, като например на Брамс или Чайковски, всеки път, когато ги свириш на сцената се чувстваш все по-стабилно, като че изграждаш една планина. С Бетовен човек трябва да бъде страшно смирен, за да предаде съобщението в музиката и всеки път като че ли е за първи път. За мен това е любимо усещане.“ Младата цигуларка  ще изпълни в зала „България“ концерта с оригиналната каденца на Бетовен, която ,според Лия, е „уникална“. „Каденцата е страшно борбена в сравнение с цялата първа част, която основно е лирична. В каденцата има много изявен диалог с тимпана. Винаги ми е много приятно да работя с тимпаниста, един вид като камерна музика“. Лия Петрова очаква с нетърпение срещата със  Софийската филхармония и диригента Георги Димитров. „Винаги с голямо възхищение и респект съм слушала маестро Димитров на концерти. Имам един детски спомен с него, когато изпълнявах Паганини на 14-15 годишна възраст. Ролята на диригента в цигулковия концерт на Бетовен е много важна. Първата част е като една симфония. Моята роля е по-скоро да акомпанирам на оркестъра. Нямам търпение да се срещнем с маестрото на живо и да можем да разменим идеите си и да слеем нашите интерпретации. Страшно много се вълнувам и от срещата с публиката. В тези дни всеки един концерт е подарък. Наистина се надявам да го споделя с колкото може повече публика в залата.“

Цялото интервю на Радостина Узунова с цигуларката Лия Петрова ще откриете в звуковия файл под снимката вляво.