Почина маестро Георги Чимширов

Дългогодишният диригент на Разградската филхармония "Проф. Димитър Ненов"

На 01.01.2021г. на 81-годишна възраст почина дългогодишният диригент на Разградската филхармония "Проф. Димитър Ненов" и почетен гражданин на Разград Георги Чимширов, съобщиха от общинската администрация на града, цитирани от БТА. Още през ноември 2020г. в социалните мрежи близките му призовахаза помощ в акция за кръвопреливане, необходимо за неговото излекуване от тежка инфекция с много ниски нива на хемоглобин.

Георги Петров Чимширов е роден на 27 януари 1939 г. в Чирпан, но над 40 години от професионалната му дейност е свързана с музикалния живот в Разград. От 1971г. Георги Чимширов е диригент на Разградския симфоничен оркестър, от 1979 г. става негов главен диригент. Под ръководството на маестрото се разширява и обогатява репертоарът на Разградската филхармония, оркестърът участва в турнета в различни европейски държави.

Името на Чимширов се свързва и със създаването и провеждането в Разград на конкурс за млади пианисти на името на Димитър Ненов, както и с множество инициативи, развиващи музикалния живот в Лудогорието, с образователни концерти и други подходи, с които се популяризират пред разградската публика достиженията на симфоничната музика. И след като се отдаде на заслужена почивка след 42-годишна работа в Разградската филхармония, маестро Чимширов бе близо до музикалния и културния живот на Разград и винаги с позиция при възникването на проблемни ситуации. "Епоха в оркестровото дело на Разград", казват за него хора от музикалните среди.

Маестро Георги Чимширов е носител на званието "Почетен гражданин на Разград" от 1997 г., той е почетен гражданин и на родния си град Чирпан. Носител е и на Златна лира на Съюза на българските музикални и танцови дейци.

Опелото на Георги Чимширов ще се състои на 5.01. от 11,15 ч.  в църквата „Св. Николай Чудотворец“ в Разград, а погребението – от 13.00ч. в Гробищен парк- Разград.


Поклон пред паметта му!