Неуредици за музикантите след Брекзит

Ще има ли визи?

Дългоочакваното споразумение за Брекзит остави професионалните музиканти извън планираното трудово законодателство, като не бяха включени в списъка на работниците, освободени от влизане в Европейския съюз без виза. Този проблем ще засегне и европейските артисти, пътуващи до Великобритания. Поради това, стартира кампания за събиране на подписи за спешното разрешаване на тази неуредица от британското правителство. Необходимостта от конкретна виза може да повиши разходите за турнета на британски музиканти в Европа до такава степен, че те биха били невъзможни.

По същия начин новите правила установяват, че след като свободното движение приключи, от 1 януари всяко лице от ЕС, което иска да се изяви във Великобритания, трябва да кандидатства за много скъпа виза. Освен това, музикантите трябва да представят доказателство за финансовото си състояние и сертификат за спонсорство от организаторите на събитието. Следователно, това са не са просто очевидни превишения на разходите, но и уморителни бюрократични пречки, които биха могли да изложат на риск плавния търговски обмен между Обединеното кралство и Европейския съюз, който включва турнета на музиканти и други професионалисти в сектора.

Истината е, че преди решението за споразумение за Брекзит, много британски музиканти, сред които диригентът сър Саймън Ратъл и оперната прима Сара Конъли се обявиха срещу излизането на Обединеното кралство от Евросъюза, като се позоваха на сериозните последици, които това може да доведе за нормалното развитие на културата и изкуството.