Почина проф. Реса Колева (1934 - 2020г.)

Тя е сред най-изтъкнатите български вокални педагози

Броени дни преди настъпването на Новата година, българската музикална общественост се раздели завинаги с проф. Реса Колева (1934 - 2020г.). Тя е сред най-изтъкнатите български вокални педагози, като много от нейните ученици са покорили световните оперни сцени. Тя е и изпълнител на камерна музика, а в певческата й кариера като мецосопран личат десетки концерти, албуми и записи, част от които се съхраняват в Златния фонд на Българското национално радио.

Реса Дойчинова Колева е родена на 12 юни 1934 г. в гр. Инсбрук, Австрия, където баща й Дойчин Пенев през тези години се занимава с производство и търговия със зеленчуци. Реса Колева израства в с. Драганово, близо до Горна Оряховица. Тя наследява от родителите си любовта към музиката – баща й обича да свири на флейта, а майка й Мария пее народни песни. В дома им има богата библиотека от български и немски автори. Цялото семейство, заедно с брат й Димитър, участва в местния хор и в художествената самодейност в селото. През 1953 г. завършва средното си образование със специалност „Архитектура“ в Строителния техникум във Велико Търново. Същата година се омъжва за Кольо Колев (1927 – 2006 г.), военен журналист, с който се преместват да живеят в София.

В периода 1957–1962г. Реса Колева се дипломира с отличие в Държавна музикална академия (ДМА), Вокален факултет, специалност„Оперно пеене“, в класа на проф. Цветана Дякович. От 1964 до 1967 г. следва аспирантура по вокална педагогика в ДМА, която завършва с отличие и получава кандидатски минимум. Следват специализации по вокална педагогика в: Москва при проф. Оксана Свешникова (1967 г.); Букурещ при проф. Арта Флореску и проф. Емилия Петреску (1970 г.); Лайпциг при проф. Ева Флайшер (1973 г.).

Певческата кариера на проф. Реса Колева е богата и наситена. Изнасяла е предимно самостоятелни концерти. Началото е през 1964 г. Репертоарът й обхваща всички музикални стилове. Особено място заемат българските творби. Тя е дългогодишен активен участник в Националните прегледи “Нова българска музика” и е първа изпълнителка на много произведения. Дългогодишни нейни партньори на сцената са Елена Миндизова, Вера Баева, проф. Жени Захариева, проф. Парашкев Хаджиев и проф. Снежина Гълъбова.

Репертоарът на Реса Колева обхваща 689 песни, барокови арии, арии за мецосопран, партии от оратории и опери. Макар на оперна сцена да е изпълнявала само "Алберт Херниг" от Бритън, тя още от студентка познава партиите на Амнерис от "Аида" и Азучена от "Трубадур" на Верди и Кармен от едноименната опера на Бизе, по-късно разучава още „Орфей“ на Глук и Ефросина от "Момчил" на Пипков. В концертите си често пее и мецосопрановите арии от "Самсон и Далила" на Сен-Санс,"Вертер" на Масне, "Фаворитката" на Доницети, "Иван Сусанин" на Глинка, "Хованщина" на Мусоргски, от "Княз Игор" на Бородин, Розина от "Севилският бръснар" на Росини, "Евгений Онегин" и "Дама пика" на Чайковски, "Сватбата на Фигаро" и "Милосърдието на Тит" на Моцарт и др. Списъкът на песенния й репертоар започва с творби от 17 век - Монтеверди, Качини и Карисими, преминава през Хайдн, Моцарт, Бетовен, Шуберт, Шуман, Брамс, Вагнер и Хуго Волф и стига до 20 век - Малер, Рихард Щраус, Де Файя, Форе, Кьоклен, Бритън, Шьонберг, Берг, Онегер, Бохуслав Мартину, Тадеуш Берд и много други. Към всичко това трябва да се прибавят още песни от руските композитори Глинка, Чайковски, Рахманинов, Прокофиев, Шостакович, Свиридов, Слонимски.  Списъкът продължава с  българските автори ДобриХ ристов, Панчо Владигеров, Любомир Пипков, Димитър Ненов, Марин Големинов, Веселин Стоянов, Г. Златев-Черкин, Парашкев Хаджиев, Лазар Николов, Тодор Попов, Димитър Петков, Пенчо Стоянов, Жул Леви, Георги Костов, Стефан Драгостинов, Румяна Станчева, Димитър Наумов и др.

Гастролирала е в Австрия, Холандия, Югославия, Германия, Куба, Япония, в Москва, Талин, Рига, Ленинград, Минск, Чехословакия, Австрия, Полша; пяла е на фестивала "Беролина" с големия оркестър на Берлинското радио, в Хале на Хенделовите празници през 1977 г. и др. Многобройни са участията й в кантатно-ораториални творби. Звукозаписите й в Българското национално радио са над 10 часа и много от тях са в Златния фонд на БНР. Има издадени 3 самостоятелни грамофонни плочи и участия в общи издания.

Преподавателската й кариера в ДМА (дн. Национална музикална академия “Проф. Панчо Владигеров” започва като асистент по оперно пеене при проф. Дякович (1964-1967г.), преподавател по пеене (1967-1970г.) и старши преподавател (1970-1973г.), като от 1974 г. се издига до доцент по пеене, а в периода 1976-1978 г. е старши специалист по музикално образование (по съвместителство) към тогавашния Комитет за култура. През 1987г. Реса Колева става професор по пеене. Участва в работата на I-вия Световен конгрес на вокални педагози и учители в Страсбург с открит урок по вокална техника, която демонстрира с Веселина Кацарова (тогава студентка III курс в ДМА). Избрана е за Декан на Вокалния факултет в ДМА в периода 1987-1993 г., а от 2000 до 2002 г. е гост-професор в университета “Мукогава”- гр. Осака, Япония. Като вокален педагог участва в Международен курс по пеене с японски певици - България (1979-1985 г.); 1986 г. в Република Северна Корея: Пхенян– едномесечен курс по пеене и в Япония: Токио, Киото, Хамамацу – майсторски класове; 1988, 1989 г. -двуседмичен курс в ДМА с японски певици, организиран от Хисако Мориике, а през 2002 и 2003 г. - в Международна лятна Академия за музика “Русалка”.

През годините, в академичните класове на проф. Реса Колева завършват десетки български и чуждестранни студенти. Почти всички от тях сетне намират професионална реализация в оперните театри на България и чужбина. Сред възпитаниците на проф. Реса Колева безспорно най-ярко се откроява талантът на Веселина Кацарова. В зенита на творческата си кариера тя е изключително търсена от най-престижните оперни театри в цял свят. Фестивалното издание на Залцбург определя Веселина Кацарова за мецосопрано номер 1 в световната си класация за 2003 година. Тя е носителка на многобройни престижни музикални награди. Изключително успешна артистична кариера има и Светла Василева. Тя гастролира в централни сопранови арии на оперните сцени в Европа, САЩ и Япония, където работи с едни от най-изтъкнатите диригенти на нашето време. Продължител на певческата школа на проф. Реса Колева е друг от нейните ученици – баритонът Генко Гешев. Той е професор и декан във вокалния факултет в Duquesne University в Питсбърг, САЩ, основател на Международната оперна академия и изпълнителен директор на оперния конкурс в Болоня, Италия, води майсторски класове по оперно пеене в Пекин, Шанхай, Китай и у нас.

Нейни ученици, лауреати на международни конкурси, са Ахарон Анмахян – „Верчели”, Италия Арсений Арсов – „Мария Калас”, Гърция, Веселина Кацарова – „Нови гласове”, Гютерфлоо, Германия, Офелия Христова – „Млади оперни певци”, София, Евгений Демерджиев – Претория, ЮАР, Йон Чол –Памплона, Испания, Дора Дочева –Реджо Емилия, Италия.

Проф. Реса Колева е журирала на различни певчески конкурси: Национален конкурс за певци и инструменталисти в Провадия (1973-1998 г.), като в две от неговите издания е председател на журито по пеене;  Международен конкурс “Й.С.Бах” Лайпциг (1984 и 1988г.), Международен конкурс за певци – Тбилиси, Грузия (1991г.), Национален конкурс “П.И.Чайковски”,Токио, Япония (2002 г. в жури за певци). Тя е автор на много научни рецензии, съставител е на песенни сборници, както и на следните научни публикации: “Вокални особености в интерпретацията на Шуманови песни”, “Соловите песни на Георги Златев-Черкин”, “Основни проблеми в работата на вокалния педагог”, “Българската вокална школа”.

Проф. Реса Колева е била отличена със званието „Заслужил артист“ – 1986 г. , с наградата „Златен век“ на Министерството на културата – 2014 г., с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ – 2014г.

Поклон пред светлата й памет!