Дуо Шаламов с видеопремиера броени часове преди Новата 2021 година

На 31 декември от 16:30 часа (българско време) свирят Деветата симфония на Бетовен в Гевандхаус Лайпциг

Тази година промени възприятието ни за музиката. Още едно доказателство за това е видеопремиерата, която поднася клавирното дуо Шаламов броени часове преди настъпването на 2021г. Ценителите на класическия звук ще могат да видят и чуят за първи път тяхното изпълнение от Голямата зала на Гевандхаус Лайпциг, а произведението, което ще интерпретират заедно със соло тимпаниста на оркестъра Том Гринлийвс, е Деветата симфония на Бетовен. Транскрипцията за две пиана е дело на Ференц Лист, а оригиналната партия на тимпаните е написана от самия Лудвиг ван Бетовен. Традицията да се изпълнява Деветата симфония на гениалния немски композитор навръх Нова година започва през 1918г. в Гевандхаус Лайпциг.

Талантливите пианисти се чувстват щастливи от постигнатия успех и от доверието, което им бе оказано за този изключително важен проект. „За нас беше неочаквано, че получихме предложението на 3 декември, а записът трябваше да се осъществи на 13 декември. Имахме само 9 дни, за да подготвим тази симфония”, поясни в специално видеообръщение Алина Шаламова. „Това беше едно невероятно преживяване. Тази творба трае малко повече от един час и да бъде научена за толкова кратко време е страхотно предизвикателство”, добави Николай Шаламов.

На 31 декември от 16:30 часа (българско време) ще можете да видите премиерата на видеозаписа на младите дарования от Голямата зала на Гевандхаус Лайпциг по Фейсбук, Инстаграм и на сайта на музикалната институция.

В съобщение на концертния комплекс се посочва следното: „Тази Девета симфония ще ви разтърси безкомпромисно, ще разкрие силните си страни и тоналната твърдост в  клавирната преработка на Лист и ще постави на преден план революционния глас на тимпаните на Бетовен. Ще ви накара да потръпнете, да се раздвижите и да се изпълните с благоговение, увереност, благодарност, смирение, чувство за общност или много лична преданост. Пожелаваме ви здрава и щастлива 2021 година, в която музиката може напълно да разкрие своя уникален ефект като споделено преживяване!”