Сопраното Евгения Ралчева: „Хората трябва да слушат повече стойностна музика”

Класик ФМ е „начин да бъде съхранена културата и духовността"

Хората трябва да слушат повече стойностна музика, да се говори за наистина ценните неща и да ги запазим”. Това заяви сопраното Евгения Ралчева в навечерието на 26-тия рожден ден на Класик ФМ радио. По думите й, именно тази медия е начин да бъде съхранена културата и духовността, което е изключително важно. Вие сте едни будители!”

Евгения Ралчева е била част от трупата на Русенската опера, а от 2014г е солист на Пловдивската опера.  Носителка е на Втора награда на международния конкурс за оперни певци Борис Христов'', а също и Награда Пловдив'' за ролята на Анджелика от Сестра Анджелика'', както и печели конкурса Млади оперни гласове'' към Софийската опера и балет. Възпитаничката на Александрина Милчева не забравя своята преподавателка, от която е усвоила много уроци, които непрекъснато си повтаря. Тя ме е изградила като певица и донякъде като личност, защото ми е била пример за много неща”, признава сопраното. Спомня си един от съветите й: Нотите и музиката са важни, но трябва да се усеща отношението ти към това, което пееш, правиш т.е да се усеща, че ти си в музиката.”

Според Евгения Ралчева, операта се опитва да оцелее в този труден момент, като един от пътищата за това е показването на постановки в стрийминг платформи.  В момента изкуството е в криза, но то ще оцелее. Може би след карантината ще има по-голям глад към духовното, изкуството, нематериалното. Ние сме нещо много повече от това да се стремим да оцелеем физически. Живото изпълнение, както и срещата с приятел на живо, не може да се сравни с нищо.”

Оперната певица покори преди 3 години публиката с превъплъщението си в образа на Виолета от операта Травиата” от Джузепе Верди на сцената на Дома на културата Борис Христов” в Пловдив. Спектакълът на Пловдивската опера бе посрещнат с аплаузи, продължили повече от 10 минути. Репертоарът й включва още Мими от Бохеми'', Лиу от Турандот", Дездемона от Отело'', Графинята от Сватбата на Фигаро'', Микаела от Кармен'', Маргарита от Фауст" и др. Пяла е с диригенти като Михаил Ангелов, Борис Хинчев, Методи Матакиев, Найден Тодоров и т.н.

Евгения Ралчева бе избрана за солист на Новогодишния концерт в НДК, но той бе отложен заради епидемичната обстановка. Под палката на Маестро Емил Табаков, с когото трябваше да работи на 1 януари 2021г., изпява цикъла на Рихард Щраус Четири последни песни'', отличен с наградата Златна лира'' на СБМТД. От организационния екип на НДК припомнят, че продължават онлайн излъчванията на концертите на 1 януари, проведени през годините в рамките на Новогодишния музикален фестивал.

Чуйте цялото интервю на Георги Митов-Геми със сопраното Евгения Ралчева в звуковия файл под снимките вляво.