Classic FM радио празнува 26 години в ефир

Classic FM радио празнува 26 години в ефир

Единственото радио за класическа музика в България отбелязва празника със специална селекция на най-добрите концерти в историята си. Чуйте записа тук!

На 19-ти декември Classic FM радио ще отпразнува 26 години в ефира със специално издание на предаването Съботното сутрешно кафе от 10 до 12 ч. Тази събота водещата Радостина Узунова е подготвила празнична селекция на най-добрите концерти, с които през годините радиото е чествало рождените си дни. Откритието на водещата е запис от първата годишнина на радиото, който се дигитализира специално за рождения ден и ще прозвучи премиерно в събота. Гости в предаването ще са пианиста Георги Черкин и диригента Сергей Павлов, който е и създател на „Съботно сутрешно кафе“, което звучи в ефира от 1997 година насам. Запис на предаването от 19.12.2020г. ще откриете в звуковите файлове под снимката вляво.

По традиция от основаването на Classic FM всяка годишнина се отбелязва с празничен концерт и 2020 година ще е първата, в която няма да има такъв, заради пандемията от Ковид-19. Затова водещата ще организира един своеобразен концерт в ефира на Classic FM, с който ще припомни историята на единственото радио за класическа музика в България. Слушателите ще могат да чуят и спомените на пианиста Георги Черкин, който е солист в първия концерт на радиото, поставящ началото на богатата продуцентска дейност на медията. По това време Черкин е бил едва 18 годишен, ученик в 12 клас на Националното музикално училище „Любомир Пипков“ в София и това събитие остава ярка следа в кариерата му на концертиращ пианист. Още в предаването слушателите ще могат да се срещнат и със Сергей Павлов, който по настоящем живее в САЩ. Той прави своя професионален дебют като диригент в София с Оркестъра на Classic FM радио, а един от записите в програмата за събота се е състоял именно по ръководството на неговата диригентската палка.

Сред музикантите и съставите, които през годините са пяли и свирили специално за рождените дни на Classic FM, са сопраните Ана-Томова Синтова и Джанина Бърнет, цигуларката Мила Георгиева, диригентите Емил Табаков, Росен Миланов, Андреас Херман и Григор Паликаров, Детски хор „Пим-Пам“ и Хора на радио Classic FM, Софийската Филхармония, Нов симфоничен оркестър, Камерния оркестър на Сарагоса и Оркестъра на Classic FM радио.

По случай рождения ден редица именити българи поздравиха радиото, като сред тях бяха Емил Табаков, Зорница Иларионова, Атанас Кръстев, Евгения Ралчева, Найден Тодоров и други. „Не мога да си представя България без Classic FM радио, защото това е мястото, което можем да чуем наистина всичко, свързано с класическата музика у нас и по света“, заяви директорът на Софийската филхармония Найден Тодоров, броени дни преди коледния концерт на Националния ни оркестър. Маестрото пожела на радиото през следващите 26 години „все повече хора от цялата страна да имат възможността да го слушат по всеки един начин, защото, повярвайте ми, имат нужда от това радио и от това, което звучи по него“. Неговият разказ за първото му излизане на диригентския пулт на Оркестъра на Classic FM радио и още любопитни лични истории, свързани с радиото, можете да четете в следващите дни на сайта www.classicfm.bg.