Почина изтъкнатият български композитор и педагог проф. Николай Стойков

Почина изтъкнатият български композитор и педагог проф. Николай Стойков

На 84–годишна възраст

На 84–годишна възраст почина изтъкнатият български композитор и педагог проф. Николай Стойков. Той е роден на 23 юни 1936 г. в Пловдив. Завършва класа по композиция на проф. Панчо Владигеров в Музикалната академия в София. След дипломирането си през 1971 г. специализира композиция и теория на музиката в Теоретико-композиторския факултет на Московската държавна консерватория „П. И. Чайковски” при творци като Дмитрий Шостакович, Тихон Хренников и Юрий Холопов.

След завръщането си в България проф. Николай Стойков започва активна преподавателска дейност в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ) „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив, където от 1976 г. е доцент, а от 1987 г. – професор. Бил е зам.-ректор и декан на факултета “Музикален фолклор, хореография и изобразителни изкуства” в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив. През 1972 г. се включва в създаването на специалността „Народни инструменти и народно пеене“, а впоследствие и на специалността „Дирижиране на народни състави“ в АМТИИ – Пловдив.Съвместно с Кирил Дженев е един от създателите на Фолклорен ансамбъл „Тракия“ през 1975 г.

Като композитор твори активно в областта на камерната, хоровата, сценичната и симфоничната музика, както и в сферата на обработката на български автентичен фолклор. Над 96 опуса от произведенията му са публикувани от държавно издателство „Музика” и издателството към Съюза на българските композитори, а също и издадени на грамофонни плочи, аудиокасети и компактдискове. Негови произведения са изпълнявани в Англия, Холандия, Германия, Русия, Япония, Полша, Чехия, Белгия и др. С негови песни български хорове са спечелили над 32 награди на международни конкурси в Талин – Естония (1975 г.), Корк – Ирландия (1976 г.), Ланголен – Англия (1976 г.), Арецо – Италия (1982 г.), Варшава – Полша (1981 г.) и др.

Автор е на 15 пособия за обучението на студентите от фолклорните специалности в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив, като със своята педагогическа дейност е допринесъл за духовното израстване на над 25 випуска фолклорни инструменталисти, диригенти и педагози. Негови са книгите “Пред огледалото”, “Без ноти”, “Al niente”, “Appassionato”, „Статии, студии, интервюта”.

Проф. Николай Стойков оказва незаменима помощ за развитието на двете национални музикални училища за фолклор – НУФИ в с. Широка лъка и НУФИ „Филип Кутев” в Котел. Той е академик на Българската академия на науките и изкуствата.

Като композитор изработва свой индивидуален език и система от изразни средства, които разширяват параметрите на съвременната музика. Те се отличават с национална определеност, жизненост и непосредствено въздействие върху слушателя. Изходна точка за неговото творчество е българският фолклор, както и фолклорът на балканските народи. Големият му творчески актив допринася за приобщаването на българската музика към духовността на общоевропейската музикална култура.

Николай Стойков е Почетен гражданин на Пловдив. Носител е на почетното звание „Следовник на народните будители”, както и на редица държавни отличия и награди в областта на културата. Той е удостояван три пъти с Орден „Кирил и Методий“, два пъти с наградата „Пловдив“ за музика и на академичната награда „Меден чан“ на АМТИИ, получавал е и „Кристална лира” на СБМТД“ и др.

„Но най-голямата награда, според думите му, бе любовта на студентите и уважението на колегите“, припомнят колегите му от АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив. „До последно пишеше музика и единствено болестта успя да пречупи творческия му дух. Почивай в мир, професоре! Твоят принос към българската музика никога няма да бъде забравен. Творбите ти ще се изпълняват, а името ти ще продължава да е чест и гордост за АМТИИ!“, се посочва в съобщението на образователната институция.

Поклон пред светлата му памет!

Припомняме ви какво сподели приживе Николай Стойков в „Съботното сутрешно кафе“ с Радостина Узунова през 2011г. в звуковия файл под снимката вляво.