Зорница Иларионова и Атанас Кръстев - заедно в дебютен видеоклип

В навечерието на 26-тия рожден ден на Класик ФМ радио свирят Хендел сред руините на бивша фабрика

В навечерието на 26-тия рожден ден на Класик ФМ радио прозвуча радиопремиера на дуото Зорница Иларионова- цигулка и Атанас Кръстев- виолончело. За първи път талантливите млади музиканти работиха заедно над изпълнението на „Пасакалия“ от немския бароков композитор Георг Фридрих Хендел, като представиха и техния първи съвместен видеоклип, в който интерпретират този шедьовър.

„Чрез клипа се стремяхме да създадем голям контраст. Това произведение е страшно виртуозно и атрактивно за публиката като цяло. В него много добре се преплитат тембрите на двата инструмента“, сподели  Атанас Кръстев в ефира на Класик ФМ радио.  „Изкуството ще ни обединява винаги. Независимо че не можем да бъдем на сцената, имаме шанса чрез тези записи и клипове да останем в близост до публиката“, заяви Зорница Иларионова. „Заснехме клипа в една полуразрушена фабрика за хляб близо до центъра на София. Целият снимачен ден беше приятен, но и трудоемък, тъй като температурата беше много ниска. Възхитих се на Зорница как издържа по една ефирна рокля през цялото време на тези снимки“, добави изявеният виолончелист.  „Да записваш в студио или за видеоклип е различно  от концертната обстановка. На концерт винаги имаш контакт  с публиката -, този поток от енергия, който се движи между нас в залата. Пред камерата трябва да предадеш това усещане, но си единствено ти в този момент и трябва да отправиш посланието по същия начин…Силно се надявам публиката да успее да усети тази емоция“, допълни даровитата цигуларка, която наскоро спечели Гран При на Международния конкурс за млади изпълнители „Охрид, те сакам“

Видеоклипът е дело на екипа на Стойчо Стоянов и XS Artists Music School, с оператор Михаил Янакиев, аудиозапис и мастеринг Павел Стефанов, арт мениджмънт Маргарита Тошева. Гримът е дело на Диана Колева, а официалният тоалет на цигуларката е осигурен от водеща модна къща в булчинския дизайн. Продукцията е финансирана от  Министерство на културата – Национален фонд “Култура”.

„В наши дни хората слушат музика с другите си сетива. Имаме огромен избор на информация, жанрове и стилове. Опитваме се да направим класическата музика, без да излизаме от рамките й ,максимално достъпна за всякакви кръгове публика, за да можем по лесен и приятен начин да запознаем много повече хора, които не са се докосвали до най-висшите нива на музика. Когато видят клипа, със сигурност ще им хареса и това стане повод да започнат да посещават концертните зали на живо, когато тази ситуация отмине. В момента концертите са отменени, но това може да помогне в този тежък момент за всички, да има още повече публика, когато залите бъдат отворени“, подчерта Атанас Кръстев. „Това е начинът да останем верни на класическата музика, на професионалното изпълнение, но и за всички е по-достъпно и интересно да има съвременна визия“, каза още Зорница Иларионова.

Първата съвместна изява на двамата музиканти е през юли 2020 на Международния фестивал “Дни на музиката в Балабановата къща” в Пловдив по покана на г-жа Мила Павлова. След това двамата решават да направят студийни записи на някои от произведенията от концерта си. Едно от тях е известната и много красива “Пасакалия” за цигулка и виолончело от Хендел, а в записите на общия им компактдиск са включени , в който интерпретират и творби от Золтан Кодай и Морис  Равел. Междувременно Атанас Кръстев  преподава в НМА „проф. Панчо Владигеров“ и догодина организира Първия студентски виолончелов конкурс в Академията, както и фестивала „Челисимо“.  От своя страна, Зорница Иларионова подготвя трети компактдиск с френска музика от Франк, Изаи, Шосон с участието на пианистката Мария- Елена Средева, който ще бъде издаден до края на януари 2021г.

За Атанас Кръстев Класик ФМ радио е „една от най-важните медии, които са вечни.  Мисля, че дори когато светът свърши, ние ще продължим да слушаме радио до последния миг. Абсолютно необходимо и жизненоважно е да има такава медия, която предлага само и единствено класическа музика на най-високо ниво“.  Зорница Иларионова отличи дейността на медията през годините в организирането на великолепни концерти, до които българската публика има възможност да се докосва. „Големи изпълнители в България идват благодарение на вас и на всичко, което Класик ФМ радио и Оркестърът на Класик ФМ създава. Благодарим ви за хубавата музика, с която ни радвате, и качествените изпълнения на големи артисти от световните подиуми! Пожелавам ви да сте още дълги години много целеустремени, отдадени  на всичко, което се случва в изкуството, да отразявате актуалните постижения на младите български изпълнители. Необходимо е да има радио, което да отразява класическата музика, да я прави достъпна за хората – това са ценности, които имаме и съм искрено щастлива, че толкова много години съществува ефира на Класик ФМ и имаме възможност да бъдем близо до всичко актуално и прекрасно, което се случва у нас и по света в класическата музика“, посочи още цигуларката.

Какво още споделиха младите надежди на българската класическа сцена, чуйте в интервюто с тях, реализирано от Георги Митов-Геми и разположено в звуковия файл под снимките и видеоклипа вляво.

За Атанас КРЪСТЕВ (виолончело)

Завършва  НМА „Панчо Владигеров” с магистърска степен в класа   на проф. Анатоли Кръстев (2012).  Специализира при проф. Наталия Шаховская в „Ескуела супериор де музика Рейна София”- Мадрид. Посещавал е майсторски класове по виолончело на Д. Герингас, А. Менезес, Фр. Хелмерсон, А. Норас, Н. Гутман, Д. Вайс, Л. Кларе, А. Герхард, Янг Чанг Чо, Т. Керъл, Р. Коен, Й. Горицки, М. Клигел, Р. Лазко,  Т. Деменга и др.  Преподава виолончело в  НМА „Панчо Владигеров” и НМУ „Любомир Пипков“. Доктор от 2016 г., асистент от 2016 г. и гл. асистент от 2017 г.

Има 16 първи и извънредни награди  от   международни конкурси в  Австрия, Испания, Чехия, Сърбия и България (2001-2015), сред които: Награда за камерна музика в Мадрид (връчена от Кралица София), от Международния конкурс за виолончелисти „ Liezen”(Австрия – 2014), Международния конкурс „Jeunesses musicale”, Белград (Сърбия – 2015).

За високи постижения в областта на музикалното изкуство е удостоен с Грамота и Награда на Министерството на културата, Звание на Академията за млади таланти, Награда „Златна муза” и две „Кристални лири” на СБМТД (2007, 2012).

Концертирал е в Австрия, Франция, Холандия, Италия, Испания, Русия, Гърция, Чехия, Словакия, Сърбия, Бразилия и др., на всички отговорни български подиуми и фестивали. От 2002 г. участвува във виолончеловото трио „Cellissimo”(с Анатоли Кръстев и Калина Кръстева).   Атанас Кръстев  е изнесъл над 40 концерта като солист на български и чуждестранни оркестри. Репертоарът му включва произведения от барока до съвременността. Има многобройни, заснети „на живо” концерти в БНТ, Нова TV,  Белградската национална телевизия, Бразилската TV ”Globo”, студийни и документални  записи в БНР и др.; DVD в Бразилия, CD със „Софийски солисти” и Пламен Джуров, CD с Трио „Oscar Esplá de Asisa” и др.   Осъществил е редакциите на виолончеловите партии в създадените от Й. Крушев транскрипции на творби от Менделсон, Григ и Рахманинов (изд. „Музика“). Основател и ръководител  е на Сдружение „Челисимо”  и на Международния фестивал „Челисимо”.

За Зорница ИЛАРИОНОВА (цигулка)

Зорница Иларионова е брилянтен музикант с редица международни награди и представя достoйно страната ни на престижни музикални и световни сцени, вече е покорила и сърцата на Парижани. Зорница Иларионова е родена в Плевен. Завършила е НМУ „Любомир Пипков“ в София през 2011 г. в класа на своята майка, Благородна Танева. След това продължава образованието си в Мадрид, Испания в Еscuela Superior de Musica Reina Sofia, в класа на световноизвестния педагог проф. Захар Брон, после в Нов български университет при проф. Марио Хосен. Специализира и в Италия при проф. Павел Верников. Младата цигуларка притежава редица награди от национални и международни престижни конкурси, има участия в майсторски класове и фестивали, изяви като солист. През 2015 г. е удостоена с „Кристална лира“ от СБМТД. Като носител на Гран при от конкурса "Музиката и земята" цигуларката направи дебюта си в емисията "Франс Мюзик" на Френското радио, в която се представят лауреати от международни конкурси. А като победител в конкурса "Суна Кан" в Анкара, Турция, беше поканена като солист на Филхармонията на Измир.

Цигуларката е канена да води майсторски класове във Виена, Сингапур, Испания.

На 14-годишна възраст издава първия си компактдиск с творби от Моцарт и Сарасате. През 2020 издава втория си албум „Полет чрез музиката“. Има записи в Българско национално радио и участия в преки телевизионни предавания. Концертира като солист с почти всички симфонични оркестри в страната. През последните години печели множество награди на международни конкурси и концертира активно в България, Германия, Испания, Русия, Франция, Португалия, Турция, Белгия, Австрия и др.

Награди и отличия:

-          Два приза от класацията „Музикант на годината – 2019 година“ –  едната наградата е за “Активна творческа дейност” на Зорница Иларионова и за “Ансамбъл на годината” заедно с пианистката Мартина Табакова. Наградите ще се връчат през есента на 2020г.

-          Две първи награди от един от най-престижните международни конкурси "Йохан Себастиан Бах". Събитието се състоя в края на 2018 г. пред публика от 5000души в една от най-модерните японски зали "The Grand Hall" във Фукуока.

-          Втора награда "Силвър" на конкурса за млади изпълнители"Манхатън" в Ню Йорк, САЩ. Конкурс за всички струнни инструменти и се провежда под патронажа на световноизвестния пианист Иво Погорелич.

-          Трета награда от Международния конкурс"Classic Pure Vienna" във Виена, Австрия, в който до финала достигат едва 8 човека от цял свят.

-          Лауреат в конкурса на Фондация „Йордан Камджалов“.

-          На тържествена церемония в Кралския дворец Ел Прадо в Мадрид, младата цигуларка е удостоена лично от Нейно Величество Кралица София с престижната награда „Най-добър музикант“ в цигулковата катедра на проф. Захар Брон.

-          Победител в конкурса "Суна Кан" в Анкара, Турция

-          GrandPrix  на Международният конкурс за млади изпълнители „Охрид, те сакам“ („Охрид, обичам те“) 2020г.