Окончателно: Без публика на Новогодишния концерт на Виенската филхармония

За шести път ще дирижира Рикардо Мути

Музикантите от Виенската филхармония вече започнаха подготовката на традиционния Новогодишен концерт, който тази година ще се проведе без публика в Златната зала на Музикферайн - Виена. Италианският маестро Рикардо Мути ще се качи за шести път на диригентския пулт на това уникално събитие (след изявите си през 1993, 1997, 2000, 2004 и 2018г.). Мути работи в тясно сътрудничество с Виенските филхармоници повече от 50 години. Новогодишният концерт може да бъде проследен чрез  радио и телевизионните излъчвания на живо в повече от 90 страни от 5 континента.

Ръководителят на Виенската филхармония Даниел Фрошауер бе категоричен: „Разбира се, Новогодишният концерт ще се състои и без публика". Нова за оркестъра ще бъде липсата на аплаузи след всяко изпълнение. Особено странно ще бъде любимият на публиката „Радецки марш" да бъде изсвирен без нейно участие. „Може би самите оркестранти ще пляскат", разсъждава на глас Фрошауер.

За да не остане концертът без аплодисменти, Австрийската телевизия ще излъчва интерактивни овации. В сътрудничество с фирма за аудиотехника в Грац ще бъдат предавани чрез специална платформа аплаузите на регистрирани зрители. Техните ръкопляскания ще бъдат предавани посредством 20 микрофона в залата. Желаещи от цял свят могат да се регистрират на платформата Mynewyearconcert.com , като най-въодушевените сред тях публикуват своя снимка на платформата и Австрийската телевизия ще показва някои от снимките по време на аплодисментите, съобщава БТА.

Въпреки пандемията ръководството на Виенските филхармоници никога не е обмисляло да отложи концерта и да лиши своите над 30 милиона телевизионни зрители от Виенския новогодишен поздрав. „За мен концертът е послание към света", допълва Фрошауер. Не са правени и промени в програмата, определена още през февруари 2020г. Вижте програмата ТУК

Вероятно тази година ще окаже влияние върху програмата за 2022 година: „Може да открием някой „Валс на чумата", за да направим ретроспекция на пандемията", коментира Фрошауер. За сигурността на оркестрантите се взети много строги мерки. Съставът е разделен на две - на оркестър за Виенската щатсопер и на изпълнители за Новогодишния концерт. Всички музиканти се тестват редовно за коронавирус.

Припомняме ви, че след последната публична изява на канцлера на Австрия Себастиан Курц относно мерките, предприети от неговото правителство по отношение на борбата с коронавируса в страната, се оказва, че традиционният Новогодишен концерт на Виенската филхармония би било невъзможно да се проведе или поне да бъде изнесен пред публика. По този начин несъмнено най-очакваното събитие всяка година от милиони любители на музиката в целия свят, ще изглежда съвсем различно от обичайното, тъй като австрийското правителство постанови удължаване на затварянето на културните институции до 7 Януари 2021г., като ограничението се отнася и до хотели и ресторанти. В същото време, страната приложи затваряне на границите си и задължителна карантина за тези, които могат да влязат на нейна територия. Преди обявяването на всички тези мерки, австрийският вицеканцлер и министър на културата Вернер Коглер заяви в интервю за „Тиролер Тагесцайтунг” следното: „Е, мисля, че ще има Новогодишен концерт, но се боя, че няма да има публика“.