Кралската опера в Лондон възобновява спектаклите през 2021г.

На 13 януари "Тоска" с Анна Нетребко

Кралската опера в Лондон обяви плановете си за възобновяване на дейността си, започвайки през януари 2021 г. От институцията уточниха, че ще открият поредицата от спектакли с операта „Тоска“ от Пучини, като за главната роля е поканено руското сопрано Анна Нетребко. В продукцията на Джонатан Кент ще се включат още Юсиф Ейвазов като Каварадоси и Джералд Финли като Скарпия, а диригент ще бъде Дан Етингер.

Предвидени са общо 12 представления в периода 13 януари - 13 март. Във втория състав на спектакъла мястото на Нетребко ще заеме испанското сопрано Сайоа Ернандес. Тя ще си партнира на сцената с южнокорейския тенор Йонгхун Лий като Каварадоси и с баритона Костас Сморигинас като Скарпия. Ще има и трети състав с Малин Бистрьом, Фреди Де Томазо и Майкъл Воле. Тези спектакли ще бъдат първите изцяло поставени представления в лондонския Ковънт Гардън, след затварянето му поради пандемията през март 2020 г. Продукцията ще бъде излъчена на живо за зрителите по целия свят в петък, 22 януари. За да се съобразят с насоките за социална дистанция и разстояния по време на работа, посочени от здравните разпоредби на британските власти, в тази продукция на „Тоска“ оркестърът ще бъде по-малък от обичайното, а в първо действие ще има някои промени по отношение на оригиналната постановка.  

За да се гарантира безопасността на артистите и творческите екипи, за цялото оборудване, участващо в създаването на спектаклите, се спазва строг протокол за дистанциране и редовни тестове срещу коронавируса.