Коледното матине на Софийската филхармония с младото музикално семейство Стефани Кръстева и Емил Павлов

„Класик ФМ е огромно богатство за всички слушатели, защото по този начин музиката живее сред нас”, споделят младите оперни певци, които ще пеят на 25 декември 2020г. от 11.00 ч. в зала България

На 25 декември от 11.00 ч. предстои традиционният Коледен концерт на Софийската филхармония, който ще бъде дирижиран от Найден Тодоров. В празничното матине ще вземат участие обещаващите певци Стефани Кръстева и Емил Павлов. Солисти на Софийската опера, лауреати на много престижни награди и ученици на голямата българска прима Красимира Стоянова, артистичното семейство ще пее за първи път под палката на маестро Тодоров.

„Много се вълнуваме, че ще бъдем част от тази празнична атмосфера и ще можем да споделим този топъл и вълшебен празник с колегите на сцената, с публиката и с всички хора, които ще се насладят на програмата”, заяви Стефани Кръстева в ефира на Класик ФМ радио. От своя страна, Емил Павлов очерта програмата, в която ще звучат класически коледни произведения- “Ave Maria“, “Adeste Fidelis”, “Panis Angelicus” и ”Stille Nacht“. Оперните певци подчертаха присъствието и на български композитори в празничната програма- „Аве Мария“ от Ценко Минкин и „Отново е Коледа“ от Борис Карадимчев. Ще прозвучи и премиера на Коледна увертюра от Румен Бояджиев-син, написана специално за Софийската филхармония. В програмата са включени “Little Drummer Boy“, “We wish you a Mеrry Christmas“,  “Carol of the bells“, както и музика от филма „Замръзналото кралство“.

Билети на цени от 25 до 50 лв. са налични на касата на зала „България“ и в Ивентим.

Стефани Кръстева и Емил Павлов са ученици на голямата българска оперна прима Красимира Стоянова. Описват срещата си с нея като „сбъдната мечта”, а самото сопрано – като „модел на подражание- като артист, певец и човек”. Сред най-важните уроци, които са усвоили от нея, са  „да не правим компромиси със себе си, да не правим нищо на всяка цена, да уважаваме себе си, за да може и другите да ни уважават”. Стефани Кръстева си припомня думите на Стоянова за артистичния път, който е осеян с много трудности: „Да пътуваш много, да имаш ангажименти по цял свят изтощава човек и физически, и психически, но това, което ти дава сцената и публиката накрая, е незаменимо”.

Красимира Стоянова заема ключово място и в житейския път на младото музикално семейство. Зад кулисите на сцената на Миланския оперен театър „Ла Скала” тенорът Емил Павлов пада на колене пред Стефани Кръстева, която едвам сдържа емоцията си, за да не прекъсне свирещия оркестър от другата страна на завесата. Двойката сключи брак в началото на 2020г. преди първия локдаун в България.

За младото сопрано Стефани Кръстева съществуването на Класик ФМ радио е „огромно богатство за всички слушатели, защото по този начин музиката живее сред нас дълги години и ще продължава да живее, дай Боже, още стотици години”. Емил Павлов пожелава „здраве и сила да продължим по пътя, по който сме тръгнали. Дай Боже Новата година да е по-добра от тази, която изминахме, да сме единни, здраве и хубави моменти”.

Какво още споделиха Стефани Кръстева и Емил Павлов пред Георги Митов-Геми, ще научите в звуковия файл под снимките вляво.

Стефани Кръстева (1994) се дипломира в Национално училище по изкуствата „Добри Христов” – Варна и във Вокалния факултет на Националната музикална академия – София. Първите й роли са в постановките в Музикалната академия – Бастиена от оп. „Бастиен и Бастиена” на Моцарт и Долчина от „Сестра Анджелика“ на Пучини. Превъплъщава се в детските опери от Цезар Кюи като Червената шапчица от едноименната опера и като Принцесата от оп. „Котаракът в чизми”. Участва в детските спектакли от програмата на Софийската опера и балет.

Лауреат е на: втора награда в Първия международен конкурс „Art Stars“ -Варна, първа награда на Фестивала на руския класически и съвременен романс „Балканска романсиада”, първа награда на Международния младежки фестивал „Славянски звън”. През 2016 участва в Международния фестивал „Мартенски музикални дни“ – Русе в изпълнението на „Метаморфози“ на Лазар Николов. През ноември 2017 дебютира на сцената на Русенската Държавна опера в ролята на Джилда от „Риголето“ под диригентството на Георги Димитров. През есента на 2017 е сред участниците в майсторския клас на Красимира Стоянова в рамките на фестивала „Празници на изкуствата Аполония“. През ноември 2018 печели стипендията „С усилия към звездите” по селекция на Кр. Стоянова, предоставена от Фондация „Културни перспективи”. През февруари 2019 дебютира на сцената на Софийската опера и балет в ролята на Татяна от „Евгений Онегин“. През октомври същата година отново на сцената на Софийската опера пресъздава ролята на Християния от операта „Зографът Захарий“ на Марин Големинов. Има възможността да пее на една сцена с Красимира Стоянова в концерт от програмата на Х международен фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“.

Емил Павлов (р. 1992) е трето поколение в певческата професия като тенор. Изявява се от най-ранна възраст в артистичната трупа на детската театрална школа към Mузикално-драматичен театър „Константин Кисимов” във Велико Търново. Паралелно с това се обучава като кларинетист. Завършва специалност класическо пеене в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” (2015).

Има участие и награди от национални и международни конкурси: първа награда на X Европейски младежки конкурс „Короната на Търновград” (2014); трета награда и лауреатско звание от Националния конкурс за млади инструменталисти и певци „Светослав Обретенов”; трета награда на Фестивала на руския класически и модерен романс в Москва; Голямата награда от Третия международен музикален конкурс „Art Stars“; първа награда на Международния младежки фестивал „Славянски звън”.

Изявява се в оперетите на Имре Калман „Царицата на Чардаша” в ролята на Едвин, „Графиня Марица” в ролята на граф Тасило, във „Веселата вдовица” от Франц Лехар като Камий дьо Росийон; в оперите „Тайният брак” на Доменико Чимароза в ролята на Паолино, в „Площадчето” от Волф-Ферари като Дзордзето, във „Вълшебната флейта” на Моцарт в ролята на Тамино; в „Евгений Онегин” на Чайковски като Ленски, в „Травиата” на Верди в ролята на Алфред Жермон. От 2016 специализира оперно пеене при Красимира Стоянова. От следващата година е солист на Държавната опера в Пловдив, а от сезон 2017/2018 е солист на Софийска опера и балет. Гостува в програмите на международните фестивали „Моцартови празници“, „Дни на музиката в Балабановата къща“ и в концертите на Софийската филхармония. Има гастроли в Германия, Полша, Русия и Малта.