2021г.: Операта в Сидни отваря врати, концертни зали в Европа остават затворени

Кратка хроника

Една от най-емблематичните сгради в света - Операта в Сидни (Opera Australia), отваря врати днес, 5 януари 2021г., след като бе затворена от март 2020 г. поради пандемията от Covid-19.  Първата постановка на сцената е оперетата „Веселата вдовица“ от Франц Лехар, а през февруари ще бъде показана операта "Ернани" от Джузепе Верди с участието на уважавания български баритон Владимир Стоянов. Капацитетът е ограничен до 75% публика и са наложени санитарни мерки, които вече се наблюдават и в други театри по света, като например задължението да се носи маска през цялото време. Коронавирусът беше контролиран в Сидни през последните месеци (почти 1000 са смъртните случаи в страната от началото на пандемията), но ново огнище с най-малко 180 заразени накара политиците да върнат към някои мерки, като гореспоменатото използване на маска в обществени пространства, градския транспорт; или затваряне на градски райони.

От своя страна, през октомври миналата година Opera Australia беше принудена да разпродаде своите костюми и декори, за да се опита да оцелее по-добре във финансовата криза, причинена от коронавируса. В два последователни уикенда институцията запазваше час за онези, които искаха да посетят складовете й с ограничение от максимум 60 души на час и максимум един час на човек. Така най-отявлените почитатели на музиката се сдобиха с множество предмети от декори и отделни костюми на Операта в Сидни, чиято първоначална цена бе в размер на 2 долара. В разпродажбата бяха включени повече от 5000 костюми и аксесоари, както и многобройни предмети, сред които реплика на кон, стълба, бутафорни скали и дори принадлежности за баня и тоалетна.

С оглед на неблагоприятното развитие на пандемията от коронавирус, Франция реши да отложи възобновяването на дейността на сценичните изкуства до средата на януари 2021г. Оперните театри и концертни зали не работят от края на октомври и въпреки че случаите на новозаразени са намалели значително през последните седмици, някои показатели предупреждават за възможно ново покачване. Това направи невъзможно да се отварянето на културните институции, сред които кина и музеи, което беше предвидено за 15 декември 2020г.

Ситуацията в Германия е сходна с тази във Франция. музеите, театрите и музикалните институции, сред които Гевандхаус Лайпциг, Дрезденската опера и Операта в Кемниц ще останат затворени поне до 28 февруари 2021 г. Това стана ясно след среща на министъра на културата и туризма на Саксония Барбара Клепш с представители на музеите и театрите на германския регион.