Албум и изложба за Райна Кабаиванска по повод 20-годишния юбилей на Международния й майсторски клас в НБУ

Експозицията е разположена в Градската градина в София

Тази година Международният майсторски клас на Райна Кабаиванска в Нов български университет отбелязва 20-годишен юбилей. Албум „Майсторските класове и Школата Кабаиванска“ с автор д-р Георги Текев, изпълнителен директор на НБУ, ще зарадва феновете на оперното изкуство в България в навечерието на рождения ден на Райна Кабаиванска на 15-ти декември. Албумът проследява развитието на уникалния проект през годините. Върху 168 страници представя участниците в майсторските класове, лауреатите на стипендии от дарителския фонд на Райна Кабаиванска в НБУ и артистите от Школата Кабаиванска. Уникални фотографии са запечатали първите сценични изяви на днешни звезди на световната оперна сцена като Андреа Каре, Вероника Симеони, Витория Йео, Мария Агреста, Мария Радоева,  Прити Йенде, Яско Сато и др. Изявени певци от българската оперна сцена също ще се разпознаят във фотосвидетелствата Весела Янева, Добринка Икономова, Костадин Мечков, Силвия Тенева, Цветана Бандаловска и много други. В първите страници на Албума е поместен кратък и емоционален текст от самата Райна Кабаиванска, в който тя определя майсторския клас като „исторически феномен“ и благодари на  НБУ за енергията, обичта и доверието. Благодари и на всички партньори – Софийската филхармония, Софийската опера, Софийската община, Фондация Америка за България, търговска верига Фантастико, Посолството на Италия в България за подкрепата през тези 20 години. 

Друго събитие, свързано с юбилея, е фотоизложба, която вече е разположена в Градската градина в близост до Народния театър „Иван Вазов“ в София. В експозицията от 28 пана са включени избрани моменти от работата на Райна Кабаиванска с нейните възпитаници по време на обучителни сесии, репетиции за концертите на майсторските класове, емоционални моменти от самите галаконцерти и присъждането на стипендии на отличените участници, подготовката и реализацията на оперни спектакли и концерти с участието на младите певци на сцената на Софийската опера и Софийската филхармония. Специално място е отредено на Юбилейния благотворителен Галаконцерт „Райна Кабаиванска представя звездите на операта“ в Зала 1 на НДК, 2014г. и на представянето на артисти от Школата Кабаиванска. 

Албумът „Майсторските класове и Школата Кабаиванска" и изложбата се осъществяват със съдействието на Столична община.

Междувременно в Модена, Италия, новото попълнение млади таланти, шлифовани от Райна Кабаиванска, сред които и обещаващото българско сопрано Александрина Михайлова, изнесе голям Коледен концерт в Театро Строки на 10-ти декември.

Чуйте интервюто на Георги Митов-Геми с изпълнителния директор и член на Настоятелството на Нов български университет д-р Георги Текев, който е създател и продуцент на Международния майсторски клас на Райна Кабаиванска в НБУ. То е разположено в звуковия файл под снимките и видеоматериалите вляво.