Чавдар Крумов- Чарли: „Няма ваксина срещу тангото“

Чавдар Крумов- Чарли: „Няма ваксина срещу тангото“

Размисли на доайена на аржентинското танго в България на 11 декември- Световният ден на тангото

„Няма ваксина срещу тангото. То влиза в човека и рано или късно хора, които са се отказали, отново се връщат в залата. Започват отново, защото танго не дава покой на никого. Той е общуването с другия, търсенето на сродната душа и разговор, който няма нужда от думи“. Това заяви доайенът на аржентинското танго в България Чавдар Крумов- Чарли в ефира на Класик ФМ радио по повод  11 декември - Световният ден на тангото. Това е рождената дата на две митични фигури в аржентинската музика - композиторът и певец Карлос Гардел и цигуларят, композиторът и оркестров диригент Хулио де Каро. От 2009г. тангото е обявено за „Нематериално културно наследство на човечеството“ от ЮНЕСКО.

Чавдар Крумов- Чарли е възпитаник на Националната Спортна Академия със специалност „Международен спортен туризъм“, но започва да се занимава с танго от 1995г. Преди 20 години той създава първата школа за танго в София  Клубът поставя началото на този танц в България,  а професионалният танцьор и преподавател по танго организира първите (за България) концерти в София с аржентински оркестър и професионални тангероси от Буенос Айрес, показани и в Пловдив, Варна и Плевен. Неговите редовни занимания  за начинаещи и напреднали танцьори се развиват и извън пределите на страната ни. Всеки от тях се включва и в специалните вечери /милонги/, в които демонстрират своето усещане за танго. От 2003г. във всички дейности на школата участва Йорданка Иванчева (Дани), с която Чавдар Крумов- Чарли покорява най-престижните сцени в страната - зала “България”, НДК, Софийската Опера, както и международни подиуми, включително и в Буенос Айрес. Двойката е позната на публиката и от участията си в танго концертите от програмата на Европейския музикален фестивал, които се осъществяват с подкрепата на Посолството на Аржентина в България.

 „Оригиналното танго е възникнало в Аржентина на базата на импровизация“, подчертава Чарли, като прави разлика със състезателния танц „танго“, който, по думите му, „поставя рамка, която води до ограничение“. Според него, „социалният бум на аржентинското танго бе неестествено прекъснат от пандемията“.Танго не са стъпки и заучени фигури. Човек трябва да се научи да фокусира вниманието си върху партньора.  Намирам го за неестествено, тъй като в днешно време светът е егоцентричен. Това трудно се възпитава, ако човек го няма в себе си…В това отношение танго не е така модерно и в духа на времето, в което живеем. Мисля, че това ще се коригира скоро, защото човек осъзна, че без общуването с другите, ние губим човешкото“.

Цялото интервю на Георги Митов-Геми с Чавдар Крумов- Чарли ще откриете в звуковия файл под снимките вляво.