Българка създаде „Коледен онлайн хор” с наше и международно участие

Българка създаде „Коледен онлайн хор” с наше и международно участие

Диригентката Нели Трошева: „Хоровото изкуство е поставено на страхотно изпитание“

На 10 декември се отбелязва Световния ден на хоровото изкуство. Броени дни по-рано по инициатива на диригентката на Българска хорова капела „Георги Робев" Нели Трошева бе създаден уникалния „Коледен онлайн хор”. В него се включват хористи както от България, така и от чужбина, сред които българи от Франция и Великобритания, но и трима германци. Следващите хорови срещи са на 11 и 18 декември само във виртуалното пространство.

„Решихме да съберем хор онлайн, абсолютно безопасно всеки от вкъщи да запее любимите си коледни песни заедно с нас от Робев хор“, разкри в ефира на Класик ФМ радио Нели Трошева.  „Членовете на хоровия състав са избрани певци, които помагат за изпълнението на хоровите партии и да комплектоваме 2, 3 и 4 гласа в някои от песните на Коледния онлайн хор. Основният ни инструмент е пианото. Имаме участници, които са певци, диригенти, хористи, а те могат да си изберат хоровата партия и да направят двуглас заедно с нас. Ако им е трудно, всички могат да пеят основната мелодия“.

Според изявената  хорова диригентка, най-големият риск е качеството на интернет връзката. Въпреки това, изпълненията в хор повдигат духа в тези смутни времена. „Много е приятно да виждаме в малките екранчета на програмата, с която работим, как хората пеят и се забавляват с нас. Даже изпълняваме заедно танцови движения“, сподели Нели Трошева. „Бях под карантина като контактно лице. Знам какво е усещането да стоиш по цял ден да не можеш да излезеш и нищо хубаво да не ти се случи. В този момент, да влезеш в онлайн среща и да се видиш с другите хора без маски и дезинфектанти, повдига духа, несравнимо е. Много хора, които не могат да излязат от вкъщи, въпреки всичко, да почувстват Коледа“, допълни диригентката. По думите й, „в Коледния онлайн хор започваме с дихателни упражнения за белия дроб и завършваме с малки упражнения за имунната система, така че се грижим за здравето на нашите хористи“.

Социалната дистанция и риска от заразяване с коронавируса са сериозни предизвикателства, пред които е поставено  хоровото изкуство.  Нели Трошева го описва като „страхотно изпитание и невероятен риск, защото не можем да се събираме в хоровата зала и сме принудени да замлъкнем. Вариантът на работа  онлайн ни помага да устоим и да преминем през този период, който  няма да е вечен. Идеята е като се върнем в хоровата зала да продължим, а не да го започнем отначало“. Тя подчерта, че  в момента има хорови състави, които се разпадат поради невъзможността да се събират, както и диригенти, които не намират сили да се преборят с този проблем. „В момента хората не се спяват. Всеки пее сам от вкъщи, слуша собствения си глас и ме чува на пианото и хората, които ми помагат. Спяването ще дойде в момента, в който се видим отново. А когато се видим отново, трябва да сме запазили форма и да сме се развили. Всеки може да инвестира в личното си развитие, без да губим духа и връзката, което става в онлайн срещите ни“, убедена е Трошева. Тя счита, че „хорово изкуство, което не е в зала, рано или късно ще умре, но вярвам, че ще се съберем  отново в зала и ще продължим нататък. Важното е да не сме се разпаднали до тогава“.

Цялото интервю на Георги Митов- Геми с диригентката Нели Трошева ще откриете в звуковия файл под снимките вляво.