Маестро Найден Тодоров: „Не мога да си представя България без Класик ФМ радио"

Наближава Коледното матине на Софийската филхармония- на 25 декември от 11ч. в зала „България"

На 25 декември от 11 ч.  Софийската филхармония и маестро Найден Тодоров ще проведат традиционния Коледен концерт на националния ни оркестър. „Колкото е по-тежък живота на хората, толкова по-важно e изкуството за нас. Ние смятаме да направим чрез изкуството, живота на хората малко по-светъл. Рождество е много специален празник и искам на този ден да се роди нашата надежда, че лошото вече приключва и че оттук нататък ще има само подобрение”, заяви директорът на Софийската филхармония Найден Тодоров. Маестрото посочи, че в програмата са включени шедьоври на класическата музика, посветени на най-светлия празник. „Постарали сме се да тръгнем от барока и да стигнем до днешния ден”, уточни той. Сред творбите са "Ave Maria“, "Adeste Fidelis”, "Panis Angelicus” и "Stille Nacht“. Специално за Софийската филхармония композиторът Румен Бояджиев-син написа Коледна увертюра, която ще прозвучи премиерно на концерта. Песента на Борис Карадимчев „Отново е Коледа“ и „Аве Мария“ на Ценко Минкин са другите български произведения в програмата. Не са пропуснати и класическите "Little Drummer Boy“, "We wish you a Merry Christmas“ и "Carol of the bells“. Националният ни оркестър ще зарадва и почитателите на „Замръзналото кралство“ с музика от популярния филм. “Признавам си, че когато имам дълги пътувания, съм си свалил в телефона саундтракът на двата филма и си ги слушам непрекъснато. Обичам хубавото кино и хубавата музика и без значение къде ги виждам, им се радвам и възхищавам”, допълни Найден Тодоров. Под неговата палка за първи път ще пее младото талантливо музикално семейство Стефани Кръстева - сопрано и Емил Павлов - тенор. Билетите са налични на касата на зала „България“ и в Ивентим.

Броени дни преди Коледния концерт Маестро Тодоров се завърна от Турция, където бе сред специалните гости на откриването на новата концертна зала на Президентския симфоничен оркестър на Турция, която отвори врати в Анкара на 3 декември 2020г. В откриването взе участие световноизвестната оперна прима Анджела Георгиу. „Винаги е прекрасно и рядко да бъдеш първият артист, който да усети и изживее акустиката на една чиста нова зала“, сподели румънското сопрано в социалните мрежи. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, който откри впечатляващото здание, е изтеглил кредит за изграждането на културния комплекс в размер на 100 милиона долара, съобщават световните медии. По думите на маестро Тодоров, откритият музикален център в Анкара е „чудо на архитектурата, акустиката и новото строителство”. Той е разположен на площ от над 62 000 кв.м, а зала „България” в София е само 2000 кв.м. „Големият удар на Турция предстои следващото лято в Истанбул с откриването на нов концертен комплекс. В момент на най-голяма криза и на изток, и на запад от нас, правителствата влагат средства в културата, защото знаят, че това ще спаси хората. Ние може да се поучим от тях”, коментира Найден Тодоров. Той сподели, че по време на посещението му от турското Министерство на културата и туризма са окачествили Софийската филхармония като „предпочитан партньор”, но не уточни конкретна дата за гостуване на оркестъра в новата зала.

Директорът на Софийската филхармония не пропусна да отбележи наближаването на 26-тия рожден ден на единственото радио за класическа музика в нашата страна. „Не мога да си представя България без Класик ФМ радио, защото това е мястото, което можем да чуем наистина всичко, свързано с класическата музика у нас и по света“, заяви директорът на Софийската филхармония Найден Тодоров броени дни преди коледния концерт на Националния ни оркестър. Маестрото пожела на радиото през следващите 26 години „все повече хора от цялата страна да имат възможността да го слушат по всеки един начин, защото, повярвайте ми, имат нужда от това радио и от това, което звучи по него“.

Неговата любопитна история за първото му излизане на диригентския пулт на Оркестъра на Класик ФМ радио и още подробности за Коледния концерт на Софийската филхармония можете да откриете в интервюто на Георги Митов-Геми, разположено в звуковия файл под снимките вляво.