Кохар Андонян: „Много скоро ще останем само с 2 арфи, а учениците са 22-ма“

На 13 декември ученици от „НМУ Л.Пипков“ събират средства в онлайн концерт

Продължава дарителската кампания за закупуване на нова педална учебна арфа за НМУ „Любомир Пипков“, гр. София. По този повод на 13 декември от 12.00ч. във фейсбук страницата на „Нова арфа за нашето училище“  талантливите млади музиканти ще  събират средства, като свирят от домовете си с цел да подарят миг на удоволствие и надежда. В онлайн концерта ще прозвучат творби от барок до наши дни - произведения от Бах, Дусик, Хаселманс, Рение, Турние, както и коледни мелодии. Неизпълняваната Фантазия върху тема от операта Евгений Онегин от Екатерина Волтер Кюне ще бъде интерпретирана от талантливата ученичка Виктория Маркова.

„Имаме три големи педални арфи, две от които са много стари. За съжаление тези две арфи трудно ги поддържаме, почти няма резервни части за тях. Амортизира се все повече механиката, която е важна за този инструмент, за да бъде чист и да не звучи фалшиво, както и дървото, въпреки че имаме чудесен майстор, който поддържа нашите инструменти. Това не помага“, заяви в ефира на Класик ФМ радио д-р Кохар Андонян, която преподава арфа в НМУ в столицата. „Много скоро ще останем само с 2 инструмента, а учениците  са 22-ма. Всички те нямат инструменти и се упражняват в училище. Тези деца е хубаво да свирят на нов качествен инструмент, за да бъдат подготвени за световните сцени“, подчерта тя. „Когато човек прави такава кампания, го прави с цялото си сърце.  Напреднахме в събирането на средства, като ни остава още малко. „Трябват ни близо 40 хил.лв., тъй като инструментът, който искаме да закупим възлиза на около 20 хил. евро“ , посочи още Кохар Андонян.

В момента обучението се провежда онлайн, което е съпътствано с редица затруднения. „Въпреки че показвам с моите инструменти вкъщи, друго е усещането, контакта да докосне ръчичката, да му покажеш и да му сложиш пръста върху струните. Интернет връзката непрестанно прекъсва, но когато имаш желание, всичко се получава“ , коментира авторитетната преподавателка. „Друго е да чуеш звука на живо, да изработиш музиката, динамиката, тоноизвличането. В платформите звукът не винаги е много добър. Много пъти караме учениците да направят записи, но мисля, че вървим напред и няма да се налага да повтаряме“, допълва тя.

Припомняме ви, че възпитаниците на Кохар Андонян редовно участват и печелят национални и международни конкурси. Последният им грандиозен успех бяха  7-те награди, които получиха от Международния онлайн конкурс "Opus Artis"-Париж. Сега, повече от всякога, е необходим нов инструмент за  младите таланти с големи качества. Всеки може да ги подкрепи с изпращане на дарителски SMS с текст на латиница DMS ARFA на номер 17 777 (за абонати на Telenor, VIVACOM и Mtel) 1 SMS, чиято стойност е 1 лв, или чрез международната платформа GoFundMe с онлайн дарение на адрес: https://www.gofundme.com/f/new-harp-for-our-school. Повече за дарителска кампания „Нова арфа за нашето училище“ можете да научите на www.novaarfa.info

Чуйте какво още сподели д-р Кохар Андонян пред Георги Митов-Геми в звуковия файл под снимките вляво.