Представиха неиздаван албум на Монсерат Кабайе

На Канарските острови

Канарският остров Ла Палма бе домакин на представянето на албума на Монсерат Кабайе, който носи названието „Островът на християнството“ и не е издаван официално до момента. Проектът е записан от оперната прима през 2013 г. по време на посещението й в Армения и Арцах (Нагорни Карабах).

Събитието, в което Общинския съвет на Ла Палма и Община Санта Крус де Ла Палма  партнират на фестивала Starmus, разкрива изкуството на великото сопрано и християнското наследство, което тя е ценяла и на което се е възхищавала толкова много при посещението си в Армения и Арцах. В проявата участваха различни музикални анализатори, които описаха качествата на албума, а финалът на вечерта бе поставен с някои от творбите в диска, интерпретирани от Монсерат Марти-  дъщеря на знаменитата оперна певица.

Припомняме ви, че Кабайе беше обявена за "персона нон грата" в Азербайджан именно заради това свое посещение в Армения и Арцах през юни 2013 г. Така властите в Баку се надяваха да попречат на оперната знаменитост и други лица да посетят Арцах. Планът не само се провали, но и певицата се завърна в Арцах само след една година, откакто го посети за първи път. При второто си посещение тя изнася концерт в Степанакарт, като признава приживе, че този град заедно с Ватикана и Йерусалим са местата, на които винаги иска да се завръща.