„Роял Албърт Хол” отваря врати на Коледа, а догодина чества 150-ти юбилей

Загубите на залата заради пандемията възлизат на 27 млн. лири

Роял Албърт Хол” ще отпразнува 150-тата годишнина от своето откриване през 2021г. Вратите на реномирания концертен комплекс са отворени за първи път на 29 март 1871г. под егидата на Кралица Виктория. Емблематичната концертна зала в Лондон е оставала затворена само два пъти-  по време на Втората световна война и на текущата пандемия. Сега тя ще посрещне юбилея си в много несигурна икономическа ситуация. Загубите вследствие на пандемията възлизат на повече от 27 милиона британски лири.

Институцията е поискала заем от 5 милиона паунда, за да възобнови дейността си и да оцелее в краткосрочен план, като в същото време е поискала от британското правителство по-значителни средства за възстановяване на културните институции.

Добрата новина е, че Роял Албърт Хол” ще отвари врати в навечерието на Коледа с поредица от дейности, които се подчиняват на музикална традиция, дълбоко вкоренена в британското общество. С капацитет, ограничен до 1000 души поради ограниченията на здравните власти, на 9 декември е предвиден концерт на Кралското хорово дружество, което е сформирано за откриването на Роял Албърт Хол” и което изнася своите изпълнения всяка Коледа от 1872 г.

Друга коледна класика е оратория Месия” от Георг Фридрих Хендел. Произведението е звучало в “Роял Албърт Хол” не по-малко от 524 пъти. На 15 декември ще трябва да се добави още едно изпълнение. Солисти ще бъдат Франческа Киежина, Кейти Брей, Тристан Лир Грифитс и Дингъл Яндел, а съпроводът е на Филхармоничния хор и Кралския филхармоничен оркестър под диригентската палка на Едуардо Щраусер.

За честването на 150-тата  годишнина от откриването на залата се организира тържествен концерт, в който ще участват редица знаменитости – от американската рок певица Пати Смит до немския тенор Йонас Кауфман. Композиторът Дейвид Арнолд, известен със своите саундтраци от поредицата за Джеймс Бонд, ще напише музика специално за юбилейната вечер, която е планирано да се проведе на 29 март 2021г.