Честит 250-ти рожден ден, Бетовен!

Как се провеждат честванията по време на пандемията?

Честването на Годината на Бетовен достига своя връх в средата на декември, съвпадайки с рождената дата на композитора. Въпреки въведените по-строги противоепидемични мерки в Германия, които влизат в сила от 16 декември и които ограничават културните събития в страната, организацията, която се грижи за отбелязването на 250-тата годишнина от рождението на Бетовен Beethoven Jubiläums GmbH планира празнична програма с два големи телевизионни проекта на 16 и 17 декември.

На 16 декември ще има „Бетовенова нощ, вдъхновена от Телеком“. Оркестърът Бетовен от Бон и известни гости ще отпразнуват годишнината на композитора. В програмата е включен разговор за връзката му с музиката при първите симптоми на глухота, както и ще  има акцент за мястото му от класическата до популярната музика. Вечерта може да се проследи безплатно в стрийминг и на живо  в сайта www.magenta-musik-360.de и платформите MagentaTV и портала за честванията bthvn2020.de от 20.30 часа.

На 17 декември Даниел Баренбойм и неговият Западно-източен оркестър „Диван“ ще изпълнят Концерта за пиано № 3 и Симфония № 5 от Бетовен. Събитието ще бъде излъчено по канал 3sat от 20.15 ч. И по телевизия WDR от 22.15 ч., а също може да бъде проследено на живо чрез стрийминг през портала bthvn2020.de от 20.15 ч. Президентът на Федерална република Германия Франк-Валтер Щайнмайер ще произнесе тържествена реч като патрон на юбилейната програма BTHVN2020. Цигуларят и президент на Бетовен-Хаус Даниел Хоуп ще бъде водещ на вечерта в ефира на WDR.

По случай 250-годишнината от рождението на Бетовен, на 17 декември пианистът Игор Левит ще покаже своя видеозапис на „Одата на радостта“ в транскрипцията на Ференц Лист. Тази почти четириминутна клавирна версия често се изпълнява от Левит на неговите концерти като символичен бис, тъй като творбата представлява Химна на Европа. Много коментари се породиха след включването му като бис и в концерта на Левит през юли 2017 г. на "First Night of the Proms“ в лондонския Роял Албърт Хол, около година след референдума за Брекзит във Великобритания. Медиите третираха този жест като проевропейски намек. От друга страна, музиката на Бетовен заема централно място в репертоара на руския пианист с немско гражданство, който преди няколко години записа за Sony Classical интеграла от клавирните сонати на композитора. На Залцбургския фестивал през миналия август Левит представи целия цикъл от сонати на Бетовен в осем рецитала и на живо. Записът на пианиста на „Одата на радостта“, също направен за Sony Classical, ще бъде достъпен на 17 декември ексклузивно през Apple Music, а на следващия ден и в други електронни платформи.