Зорница Иларионова покори Международния конкурс за млади изпълнители в Охрид

Български успехи в Северна Македония

Харизматичната цигуларка Зорница Иларионова спечели Гран При на Международния конкурс за млади изпълнители в Охрид, Македония. Тя завоюва първото място в своята категория и покори върха във финалния кръг от музикалната надпревара, която носи названието "Охрид те сакам" /"Охрид, обичам те"/. Наградата, която получава, е под формата на рецитал, който чаровната музикантка ще има възможността да изнесе на фестивала “Concerti del Tempietto” в Рим през 2021г. В челната тройка на конкурса влизат пианистът Виктор Рафаиловски от Македония и цигуларката Лора Маркова от България. Събитието отличи и още млади български таланти- цигуларките Диана Чаушева и Боряна Желева от НМУ „Л.Пипков“ в София, кларинетистката Гергана Христова от НУИ „Добри Христов“ – Варна, пианистът Борис Биков от НУМТИ „Добрин Петков“- Пловдив.

Конкурсът се проведе в два етапа. „В първия тур, в рамките на 30-40 минути,  изпълних Първи концерт за цигулка от Виенявски , Цигански напеви от Сарасате и Концерт за цигулка №3 от Моцарт. Тази програма бе оценена от цигулково жури, които ми отреди максималните възможни 100 точки и в собствената си категория получих специалната награда, която ми даде правото да се състезавам за Гран При – най-голямата награда на целия конкурс“, разкри Зорница Иларионова в ефира на Класик ФМ радио. „На финала журитата от всички инструменти гласуват, а състезателите са само максимално получилите точки в своите категории. Много съм щастлива и благодарна на специалистите, които са гласували за мен и са ме оценили като победител на целия конкурс“, поясни тя. „Поздравявам участниците и лауреатите в конкурса и огромна благодарност на моите преподаватели за тази подготовка и възможността да спечеля такова отличие. Без техния труд и всеотдайност през годините не мисля, че всички ние бихме успявали да получаваме изобщо такива награди, така че преподавателите са хората, на които с дълбок поклон трябва да отдадем заслуженото“, каза още младото цигулково дарование.

Зорница Иларионова сподели своето усещане и опит във времето, в което концертните изяви намаляха поради пандемията от коронавируса: „Преоткрих много неща, които до този момент не бях осъзнала за себе си, че притежавам като интереси….Винаги се опитвам във всяка трудност да виждам изхода за развитие и начина, по който човек може и в трудностите да остане отворен за развитие, за хубави неща, които да се случват в позитивна посока. За съжаление, страхът и паниката няма да ни спасят от тази ситуация. Трябва да останем дисциплинирани, сравнително спокойни, повече  вкъщи, да се предпазим и да предпазим близките си. Оттам нататък ще можем с по-голяма сила да продължим напред“.

Зорница Иларионова е лауреат на международни конкурси в Полша, Турция, Гърция, Германия, Великобритания, Австрия, Япония и САЩ. Тя е желан солист както на камерните и симфонични оркестри в цялата страна, така и на камерни и симфонични оркестри в Анкара, Измир, Анталия и Адана в Турция. На крехката възраст от 14 години издава първия си албум с творби от Моцарт и Сарасате, а наскоро излезе и вторият й компактдиск, озаглавен „Полет чрез музика“. В албума тя си партнира с пианистите Мария-Елена Средева и Любен Илиев, а сред произведенията, които виртуозно интерпретира се отличават „Поема“ от Ернест Шосон, Соната №3 от Йоханес Брамс,  Интродукция и рондо капричиозо  от Камий Сен Санс, Мазурка от Антонин Дворжак, Хоро из „Две български парафрази" от Панчо Владигеров и др.

Чуйте какво още сподели Зорница Иларионова в интервюто на Георги Митов-Геми, разположено в звуковия файл под снимките вляво.