Ще има ли Новогодишен концерт на Виенската филхармония заради пандемията?

Ще има ли Новогодишен концерт на Виенската филхармония заради пандемията?

Вижте отговора

„Ако няма новогодишен концерт, какъв сигнал щяхме да подадем на света, особено в тези времена?" Този реторичен въпрос постави Даниел Фрошауер, който е част от ръководството на Виенската филхармония  в интервю за австрийския вестник Die Presse. Той описа ангажиментите на оркестъра по време на пандемия. Опитът, натрупан по време на Залцбургския фестивал, в Музикферайн, както и по време на неотдавнашното турне в Япония, води до оптимизъм по отношение на бъдещето на Виенската филхармония.

„В Залцбург членовете на оркестъра направиха около 750 теста за коронавирус и през последните няколко дни тестваха също така и мен. В Япония измислихме много интересен план. Всички музиканти трябваше да бъдат под карантината, наложена във Виена, в деня преди турнето. Всички направихме тестове по два пъти. Само един положителен случай да имаше, щяхме да отложим  пътуването. В крайна сметка, пътувахме със собствен самолет и веднага след полета до Фукуока направихме повторен PCR тест, който показа отрицателен резултат за всички. Отправихме се с четири автобуса към хотела, но никъде не се разходихме, а стояхме само там ”, разказва Фрошауер.

Относно Новогодишния концерт, който трябва да бъде дирижиран от Рикардо Мути, Виенската филхармония представи протокол на Министерството на здравеопазването на Австрия, който се отнася до безопасността за здравето на музикантите и на публиката. „Все още не сме получили отговор, но би било добре да разбере скоро дали това е възможно.“ При всички случаи Виенската филхармония има готовност да проведе Новогодишния концерт без публика. „Важното е, че той ще се състои в тези условия независимо дали ще има присъстващи в залата”, подчерта Фрошауер.